Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe je ‘gezond’ moet eten. Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend, maar desalniettemin zijn er algemene richtlijnen die je goed als basis kunt goed gebruiken. Dit zijn de richtlijnen die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijke orgaan dat in Nederland adviezen geef over voeding en gezondheid. Geen wet van meden en perzen maar een goede basis. Eet je op deze manier dan heb je een goed fundament!
Neem dit dagelijks:
- Minimaal 250 gram groente
- 200 gram fruit (2 stuks)
- Volkoren graanproducten en aardappelen
- Zuivel en/of zuivelvervangers
- Onbewerkt vlees of vleesvervangers
- Minimaal 2 liter vocht
- Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
- Minimaal 15 gram ongezouten noten
Neem dit wekelijks:
- Peulvruchten
- Vette vis
- Zonlicht
- Sport
En andere goede keuzes:
- Kies voor verse groente of diepvriesgroente
- Kies voor volkorenbrood, volkorenrijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
- Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
- Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of noten
- Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker
- Kies voor verschillende soorten oliën
- Kies voor verschillende soorten ongezouten noten en zaden
- Kies voor bonen, kikkererwten, linzen. Vers of uit blik/pot
- Kies voor vette vis, zoals haring, zalm en makreel