Het leuke aan een titel is dat een titel in sommige gevallen volledig de lading kan dekken. De titel fungeert in zo’n geval als conclusie waaruit men kan opmaken wat de strekking van de tekst gaat worden. In dit geval dekt de titel volledig de lading. Detoxen is simpelweg voor losers, waarbij losers een understatement is. Losers kan misschien beter worden vervangen voor zij die onwetend zijn. Aanhangers van detoxen zijn namelijk onwetend. Wat ik ze overigens niet kwalijk neem. Voeding is een complex thema.

Wat is detoxen?

Detoxen is een alternatieve geneeswijze met als doel het lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen. Welke gifstoffen? Geen flauw idee. Uitlaatgassen? Pesticiden? Frituurlucht? Het is mij een raadsel. In ieder geval zijn er verschillende detox behandelingen waarbij men een aaneengesloten periode een bepaalde behandeling ondergaat. Dat kan zijn een sapkuur op basis van groente, fruit of theesoorten bijvoorbeeld. We zijn immers allemaal ontzettend ziek. We leven namelijk in een samenleving waarin wolken smog boven ons hangen en elke straathoek bezaait is met uitwerpselen en ontlasting. Het is me allemaal wat. Sarcasme natuurlijk. We leven in Nederland natuurlijk in een vrij hygiënisch land en zo slecht is het allemaal echt niet. En hoe meet je trouwens of je teveel gifstoffen in je lijf hebt zitten? Ook dat is mij wederom een raadsel.

Waarom een detox?

Mensen die meedoen aan een detox geven vaak aan dat ze niet goed in hun vel zitten. Ze hebben het gevoel dat het lichaam moet ontgiften, ze willen gewicht verliezen of ze doen mee als soort van ‘spirituele reis’ om mentale kracht te ontwikkelen. Er bestaan dus verschillende redenen waarom een detox gedaan kan worden. Maar in hoeverre zijn dit gegronde redenen?

Heeft ons lichaam een detox nodig?

Mensen kunnen een detox doen vanwege het mentale effect. Daar kan ik me enigszins in vinden. Net een soort Ramadan waarbij je zou kunnen praten over een ‘geestelijke’ reiniging. Een lichamelijke reiniging is echter van de pot gerukt. Ons lichaam bestaat uit allerlei organen (lever, darmen en nieren) die goed in staat zijn ons lichaam te reinigen. Daar hebben we echt geen sapkuur voor nodig. Een langdurig evenwichtig en persoonlijk voedingspatroon is wat we nodig hebben.

Gewicht verliezen via een detox?

Tijdens een detox bestaat de grote kans dat men gewicht verliest. Net zoals men bij een hongerstaking gewicht verliest en gaat vermageren. Je eet minder dan normaal dus je valt af. De wetten van moeder natuur. En daar valt zoals altijd niet aan te tornen. Dat je volgens een bepaalde voedingsmethode afvalt mag dan ook nooit een reden zijn om te zeggen dat iets werkt. In ontwikkelingslanden valt men ook af. Is dat dan een goede manier? Als je langdurig weinig eet bestaat er een kans op tekorten aan voedingsstoffen wat op lange termijn lichamelijke of psychische effecten heeft. Wat is wel een goede manier? Een voedingspatroon dat je langdurige vol kan houden, past bij jouw doelen en waarbij variatie het kernwoord is. Via een detox leer je niks over een goed voedingspatroon.

Detox als therapie?

Het kan opzich geen kwaad eens een periode streng te zijn voor jezelf door minder te eten. Dat zou je mentaal sterk kunnen maken. Alleen moet men niet zeggen dat men zichzelf minder goed voelt vanwege een ‘verontreinigd’ lichaam door gifstoffen. Dat iemand niet goed in z’n vel zit kan simpelweg ook gewoon een psychische factor hebben. We worstelen immers allemaal met onszelf. Geef alleen voeding niet de schuld. Zoek het bij jezelf.

Conclusie

Detoxen is een alternatieve geneeswijze met als doel het lichaam te reinigen van allerlei gifstoffen. Welke gifstoffen? Het is mij een raadsel. Toch is die gedachte er blijkbaar wel. Echter heeft het lichaam zelf voldoende organen om het lichaam te reiningen en hebben wij echt geen detox nodig (alcohol of drugsvergiftiging daargelaten). Dat je gewicht verliest via een detox is logisch. Dat doen mensen die in een hongerstaking zijn ook. Je eet minder dus je valt af. Je ontwikkelt alleen tekorten aan voedingsstoffen als je er langdurig mee doorgaat. Ook moet je het feit dat je misschien minder in je vel zit niet direct linken aan een ‘verontreinigd’ lichaam. Het kan simpelweg ook gewoon een psychische oorzaak hebben. Geef voeding niet de schuld, maar zoek het bij jezelf.