De nieuwe Linda ‘Heel Holland Slikt’ ligt in de winkels. Het gaat o.a. over dat we massaal voedingssupplementen nemen. Supplementen die ons dat zetje in de rug geven. Ze maken je fitter, ze geven je meer energie, ze verbeteren de sportprestaties of ze zorgen voor uitzonderlijke grote biceps. Kortom, supplementen zijn booming business. Klinkt gunstig zou je zeggen, alle hulp is immers welkom. Maar kloppen al die mooie claims wel? Werken ze wel? Heeft het zin of is het simpelweg klinkklare onzin en gooi je eigenlijk je geld rechtstreeks in een bodemloze put?

Zorg eerst nou maar dat de basis staat..

Voordat je überhaupt gaat beginnen aan supplementen, moet het fundament van je voedingspatroon toch écht wel staan. Laat de supplementen maar voor wat ze zijn en ga dát varkentje eerst maar eens goed wassen. De richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad kun je hiervoor uitstekend gebruiken. Met deze actuele wetenschappelijke richtlijnen bouw je een goede basis en ben je écht al lekker bezig.
alt

Dit zijn handvatten

Om dit fundament op orde te krijgen neem je dagelijks: 250 gram groente, 2 stuks fruit, volkoren graanproducten en/of aardappelen, zuivel of zuivelvervangers, onbewerkt vlees of vleesvervangers, minimaal 2 liter vocht, zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten, minimaal 15 gram ongezouten noten en neem wekelijks nog eens peulvruchten en vette vis. Deze handvatten moet je wél zien als algemene richtlijnen en niet als wet van meden en perzen. Ieder mens is namelijk een individu met eigen wensen en behoeften. Maar dan nog zijn dit uitstekende handvatten om je voedingspatroon vorm te geven.

De basis staat, tijd om te slikken?

Oke, de basis heb je nu piekfijn op orde, is het dan nu tijd voor supplementen? Dat kan, alleen heb je bij een evenwichtig voedingspatroon geen extra vitamines, mineralen of bijvoorbeeld omega 3 vetzuren nodig. Meer betekent echt niet dat je ‘gezonder’ gaat worden. In de meeste gevallen kan het overigens ook weer niet al teveel kwaad, een overschot plas je er vrolijk weer uit. Zonde van je geld eigenlijk..
alt

Meer werkt soms averechts

In sommige gevallen kan het echter wél kwaad, werkt het averechts en kunnen bij langdurige inname van hoge doseringen klachten als lichte diarree ontstaan tot ernstige neurologische klachten. Via voeding ga je dit soort hoge doseringen nooit halen, dus weer daar niet bang voor. Oplettend moet je dan wel weer zijn als het gaat om supplementen, neem bijvoorbeeld een multivitaminensupplement. Waarom deze soms zulke belachelijk hoge doseringen bevat weet niemand, maar ze doen het wel. Oke, je bent van plan om zo’n multivitaminesupplement te halen, ga dan voor maximaal 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en het liefst nog lager. Dan speel je op safe en ga je dit soort ongein niet krijgen.

Oke, deze groepen moeten wél suppletie

Dit zijn uitzonderingen op de regel en zij hebben wél baat bij voedingssupplementen: mensen die niet volgens de richtlijnen eten of een crashdieet volgen, veganisten en soms vegetariërs, baby’s (vitamine d en k), zwangere of vrouwen die borstvoeding geven (foliumzuur en vitamine d), senioren (vitamine d) en sporters kunnen ook baat hebben. Voor een aantal groepen kan het dus een toegevoegde waarde zijn, echter dus uitzondering op de regel. Laten we hierbij ook niet vergeten dat supplementen handel is en handel is geld en daarom zal de industrie er alles aan doen om ons te laten geloven dat we ze nodig hebben. Jij weet nu hopelijk beter..
alt

En sportsupplementen dan?

Ook deze markt kent allerlei producten en preparaten zoals bijvoorbeeld cafeïne, whey, creatine, natriumbicarbonaat, aminozuren, BCAA’s, chroompicolinaat, bietensap, bicarbonaat, beta alanine en carinitine. Cari-watte? Al deze producten zijn op de markt gebracht voor sporters. Het zijn producten die om allerlei uiteenlopende redenen worden aangeboden. Stimuleren spiergroei, verbeteren sportprestaties of andere werkingen. Maar verdienen deze supplementen legitieme plaats bij jou thuis? Hoewel het heel mooi klinkt werken de meeste van deze stoffen niet én is het ook niet te garanderen dat deze stoffen vrij zijn van bijvoorbeeld dopingstoffen. In sommige gevallen is de dosis aan doping zo hoog dat dit voor topsporters zelfs een probleem zou kunnen zijn wanneer ze getest worden! Zeg maar dag tegen je medaille!

Deze supplementen werken!

Ondanks dat er allerlei supplementen met voedingsstoffen op de markt zijn, zijn er maar weinig waarvan écht is bewezen dat ze effectief zijn. En hoewel het altijd kan dat nieuwe onderzoeken andere resultaten geven, zijn op dit momenten van deze bewezen dat ze écht effectief zijn: creatine, whey-eiwit, cafeïne, visolie, multivitaminen, mineralensupplement en vitamine d. Had je nog een plekje in de keuken over? Dan is voorgaand lijstje aan te raden en knoop daarbij goed in je oren: zorg eerst voor de basis en ga dan pas aan deze supplementen denken.

Verder discussiëren?

Ga naar mijn facebookpagina en laat een reactie achter onder de post


Start nieuwe groep November!

Voor de maand november kan je je weer aanmelden. Je kunt je inschrijven als je wilt afvallen, aankomen, fitter wilt worden en/of je iets wilt leren over voeding. Kortom, als je persoonlijke voedingsbegeleiding wilt en een doel voor ogen hebt. In totaal zoek ik 10 deelnemers, dus vol=vol!

Heb je interesse?

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen of stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?