Gisteren was voor de diëtist de maat even vol, vandaar deze blog. Lees hem alsjeblieft, het is belangrijk. Het was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen toen mijn geliefde collega Francesca mij wees op een post bij Delicious Magazine op de facebookpagina over een ‘gezonde’ worteltaart. Deze worteltaart zou gezond zijn, want kokosolie (is gezond) en natuurlijke suikers waardoor de taart past binnen een gezonde lifestyle. Aldus het stuk. Pure onzin echter, lees hier waarom.

Kokosolie geen wondermiddel

De potten kokosvet zie je in elke natuurwinkel staan met veel belovende claims. Kokosvet is stabieler bij verhitting, bevat middellange ketens vetzuren, werken ontstekingsremmend en worden sneller opgenomen en daardoor goed bij afvallen. En hoewel ik echt heel graag wil dat dit klopt is dit pure onzin. Kokosolie is geen zaligmakend product, het bestaat uit verzadigd vet en de wetenschap is daar heel duidelijk over: verzadigd vet vormt een risico op hart- en vaatziekten, daar is niks ‘gezonds’ aan. De overige claims zijn onjuist en bevatten geen wetenschappelijk fundament. En wat betreft afvallen, het helpt je niks. Collega diëtist Rob van Berkel zocht dit zaakje overigens tot op de bodem uit. Lees hier en leer van de beste man. Het is overigens prima om kokosolie/vet te gebruiken (met mate) alleen de claims kloppen gewoon niet.

Natuurlijke suikers beter?

In dit recept hebben ze gekozen voor natuurlijke suikers, iets wat ik in veel ‘suikervrije’ taarten ook voorbij zie komen. Want natuurlijk is beter toch? Producten als honing, palmsuiker of ahornsiroop bevatten ook gewoon suiker en het lichaam ziet dit niet als ‘betere’ suiker. Het lichaam maakt echter GEEN onderscheid. Natuurlijke suikers zijn niet opeens beter. Neem een ‘suikervrije’ taart dus alleen omdat je het lekker vindt, maar niet omdat je denkt dat het ‘gezonder’ is of minder calorieën bevat. De praktijk laat namelijk vaak zien dat de taart net zoveel calorieën bevat. Lees hier meer over suiker of kijk het filmpje hieronder.

Waarom wordt dit dan gezegd?

Het begint natuurlijk met het simpele feit dat iemand zijn product wilt slijten. En hoe zorg je ervoor dat jouw product goed verkoopt? Precies, marketing. Jouw product moet een toegevoegde waarde hebben. En als dit balletje vervolgens dan gaat rollen (bloggers, BN-ers nemen het over), dan is het hek natuurlijk van de dam. En dit zie je met heel veel producten en/of voedingsstijlen gebeuren. Daarom zijn voedselhypes vaak ook ongezond. Lees hier meer wat ik daarover schreef.

Ik wil jouw mening horen

Ik ben heel erg benieuwd wat jij hiervan vindt. Laat je mening achter op instagram of facebook

PS

Ik wil hierbij overigens wel zeggen dat een gezond of ongezond voedingspatroon niet afhangt van één product. Of je wel of geen kokosvet neemt moet je zelf weten. Of jij gezond bezig bent hangt af van alle producten die je op een dag neemt. Waar het mij omgaat is dat de claims absoluut NIET kloppen. Heb je er een beter gevoel bij kokosvet neem het dan, alleen verwacht geen wonderen..


Nog 3 plekken vrij groep maart!

Voor groep maart zoek ik nog 3 geschikte mensen die bijvoorbeeld willen afvallen. Wil je één van die 3 mensen zijn waarmee ik in maart ga starten? Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of app nu naar het nummer 06-14951429, vertel wie je bent en wat je zou willen bereiken. Dan vertel ik hoe het programma eruit ziet en wat de kosten zijn. Vol = Vol!

Dit kun je verwachten?