De nieuwe schijf van vijf

De nieuwe schijf van vijf is vandaag door het voedingscentrum gepresenteerd. De schijf van vijf is een hulpmiddel die ons vertelt hoe we goed en gezond zouden moeten eten. Dit wetenschappelijk voorlichtingsmodel is in het leven geroepen om veelvoorkomende welvaartsziekten te voorkomen of te genezen. Hoe ziet deze nieuwe schijf van vijf eruit? Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige en wat vinden wij van deze adviezen?

Hoe ziet de nieuwe schijf van vijf eruit?

De nieuwe schijf van vijf bestaat net als zijn voorganger uit vijf groepen met verschillende productgroepen. 1.Groente en fruit 2. Brood, graanproducten en aardappelen 3. Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei, 4. Dranken 5. Smeer- en bereidingsvetten. Naast deze vakken luidt het advies om kleine porties te eten en producten te kiezen die niet teveel zout, suiker en verzadigd vet bevatten. Dit is de nieuwe schijf van vijf in een notendop.

Welke veranderingen zijn er?

De nieuwe schijf van vijf lijkt weliswaar op zijn voorganger, toch zijn er belangrijke verschillen. Zo wordt er bijvoorbeeld meer groente en fruit geadviseerd. Een verhoging van 200gram naar 250gram. Daarnaast is een duidelijk nieuw advies van deze schijf van vijf om minder (bewerkt) vlees te eten en het voedingspatroon meer te baseeren op plantaardig voedsel. Peulvruchten en noten zijn toegevoegd en waarbij veel gevarieerd moet worden tussen vlees, vis, eieren en vegetarische producten. Ook is een opvallend nieuw advies het handje ongezouten noten per dag. En waar men voorheen hamerde op 2 keer per week vette vis is dat nu bijgesteld naar 1 keer per week. Verder luidt het advies om de voorkeur te geven naar onbewerkte producten i.p.v. bewerkte. Minder suiker, zout en verzadigd vet en het nemen van kleinere porties.

Wat is onze visie?

De schijf van vijf is een advies voor de algemene bevolking van Nederland. En in dit advies zien wij positieve verbeteringen. Te beginnen met de verhoging van groente en fruit. Door de vele positieve voedingsstoffen die deze productgroepen bevatten kunnen we dit alleen maar toejuichen. Ook de variatie tussen vlees, vis, peulvruchten en andere eiwitbronnen juichen wij toe. Niet één product bevat namelijk alle voedingsstoffen dus variatie is en blijft het kernwoord. Ook de toevoeging van peulvruchten omarmen wij. Peulvruchten kunnen goed als eiwitbron fungeren en bevat tal van andere nuttige nutriënten. Ook delen wij de mening voor onbewerkte producten. Bewerkte producten bevatten over het algemeen meer calorieën. Al met al kunnen we zeggen dat de schijf van vijf goede adviezen bevat waar een groot deel van de bevolking gezondheidswinst mee kan behalen.

Schijf van vijf beter voor milieu

Daarnaast is de nieuwe schijf van vijf niet alleen gericht op duurzaamheid voor jezelf op het gebied van gezondheid, maar ook duurzaam voor je omgeving. Het is duidelijk dat de klimaatverandering invloed heeft gehad op deze adviezen. De adviezen houden meer rekening met milieu en bijvoorbeeld dierenwelzijn. Deze ontwikkeling zien wij als een goede. Voeding is namelijk meer dan alleen maar de effecten op je lichaam. Onze hele leefomgeving is gebaat bij de manier hoe we eten. Een voorbeeld daarbij is de verschuiving van dierlijk naar meer plantaardig voedsel waarbij peulvruchten en noten een grote rol gaan spelen.

Schijf van vijf is echter geen persoonlijk advies

De schijf van vijf is echter geen persoonlijk advies. Het richt zich op het grote publiek maar houdt geen rekening met het individu. En aangezien ieder mens verschillend is en unieke eigenschappen bevat is het lastig om een algemeen advies te volgen. De schijf van vijf is een goede houvast, alleen is het niet toereikend genoeg voor een specifiek advies. Goede algemene richtlijnen, maar geen persoonlijke advies.


Dit artikel schreef ik voor Personal Body Plan