E-nummers: ja of nee?

Een duik in de wondere wereld van de E-nummers. Zijn ze nu slecht voor je of niet?

E-nummers

E-nummers zijn hulpstoffen (additieven) die aan producten worden toegevoegd en goedgekeurd zijn door de Europese Unie. Deze stoffen worden toegevoegd aan producten voor uiteenlopende redenen. Het kan gaan om een bepaalde geur te krijgen, de houdbaarheid van een product te verlengen of kleur, smaak of structuur aan een voedingsmiddel te geven. De e-nummers zorgen er voor dat brood langer vers blijft en langer meegaat, kan producten een mooiere kleur geven en maken producten minder snel ranzig. Daarnaast fungeren e-nummers op tal van andere gebieden. Als smaakversterker, als verdikkingsmiddel, als rijsmiddel en bijvoorbeeld om frisdrank te maken zonder calorieën (lees: aspartaam) (1-3).

Vitamines zijn ook e-nummers

Vaak wordt gedacht dat e-nummers kunstmatig zijn. Echter zijn er ook verschillende vitamines die als e-nummer fungeren. Vitamines zijn toch echt natuurlijke stoffen! Vitamines worden dan als kleurstof gebruikt of bijvoorbeeld als antioxidant. Belangrijke vitamines die door de industrie worden gebruikt zijn provitamine A (bèta caroteen), Vitamine B2, B3, C en vitamine E. Eerder schreven wij hier een artikel over. Lees hier hoe het zit met vitamines en e-nummers.

Zijn ze schadelijk?

De schadelijkheid van een stof heeft altijd te maken met de dosis. De hoeveelheid van een stof bepaalt of iets schadelijk kan zijn. Water kan in grote hoeveelheiden bijvoorbeeld schadelijk zijn. Als het om e-nummers gaat kan gezegd worden dat binnen gebruik van de ADI de stof veilig is. Ze zijn in Europees verband onderzocht waarbij op basis van meerdere onderzoeken is vastgesteld dat de stof veilig is. De ADI (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is de hoeveelheid die je gedurende je leven lang kan innemen zonder dat daarbij je gezondheid negatief wordt beïnvloedt.

Vervolgens wordt er ook voorgeschreven in welke productgroepen e-nummers mogen worden gebruikt en in welke hoeveelheid. Allemaal met als doel om de ADI van een stof niet te overschrijden. Natuurlijk kan het zijn dat een persoon toch niet tegen een e-nummer kan. Het gaat hier dan echter om een relatie tussen een stof en een individu en niet over een algemeen negatief effect van een stof (1-3).

Kan ons voedsel zonder e-nummers?

Binnen ons huidige voedingssysteem is het lastig en bovendien niet nodig om e-nummers te vermijden. Daarbij hebben ze juist bepaalde functies in producten en geven ze juist een bepaalde toevoeging. Producten gaan langer mee, er wordt een bepaalde smaak verkregen of een bepaalde kleur. E-nummers zorgen er dus voor dat bepaalde eigenschappen bewaard blijven en dat het product verbeterd. Daarnaast hangt gezondheid ook niet per se af van of iets bewerkt of niet bewerkt is. Hoewel dat soms gedacht wordt, is dat toch echt niet waar. Melk komt ook niet rechtstreeks ons glas in. Brood ook niet en zelfs een stuk fruit wordt op wat voor manier dan ook bewerkt. Deze stoffen zijn goedgekeurde stoffen die binnen de ADI veilig zijn.

Conclusie

E-nummers zijn goedgekeurde hulpstoffen die de voedingsindustrie gebruikt voor uiteenlopende redenen. Om producten smaak te geven, om een bepaalde geur te krijgen of om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verlengen. Deze stoffen zijn uitgebreid onderzocht binnen Europees verband en zijn binnen normaal gebruik veilig. Ze zijn dan ook niet schadelijk, mits je daarbij de goede dosis hanteert. Daarbij is het binnen ons huidige voedingssysteem ook lastig en bovendien niet nodig om e-nummers te vermijden. We hebben bepaalde eisen gesteld aan producten (bijvoorbeeld dat het niet snel bederfd) en daarbij horen e-nummers. Hoewel er altijd specifieke gevallen zijn tussen personen en stoffen hoeven we in zijn algemeenheid niet bang te zijn voor e-nummers. Die angst is zonde en onnodig.

Bronnen

  1. De Jong, F.M. Ons voedsel.’ s-Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P.45
  2. Van den Berg, Y, Botermans, M. De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers. Van Lindonk & de Bres Special. 2013. P26-P27
  3. Eerlijk over eten. Voedingscentrum. E-nummers. Beschikaarbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx