Afvallen behoort tot onze tijdgeest. Bepaalde esthetische vormen moeten immers nagestreefd worden. We willen er naakt goed uitzien, daar komt het eigenlijk op neer. In afvallen in een notendop geef ik mijn bescheiden visie rondom dit onderwerp. Even wat potten breken zoals dat heet. Je hoeft me niet te geloven. Je mag dit echter wel doen.

We zoeken een zondebok

In het leven reageren we ons altijd af, alleen vaak niet op degene die schuldig zijn. We wijzen en zeggen ‘jij bent de schuldige’! Door jou ben ik zus of zo geworden. Deze, in sommige gevallen, nogal onterechte terechtwijzing is ook actueel bij het thema ‘overtollige kilo’s’. De media wakkert dit overigens goed aan door allerlei informatie te verkondigen. Waar vroeger teveel vet een zondebok was, wordt er nu gewezen naar brood, suikers, te weinig eiwitten of naar een hormoonbalans die verstoord is. Maar in hoeverre is het terecht dat we wijzen naar een zondebok? Moeten we de hand niet in eigen boezem steken?

Het draait om de energiebalans

Hoewel moeder natuur vaak één groot raadsel is, is afvallen fysiologisch gezien een koud kunstje. Of we afvallen of aankomen wordt bepaald door de energiebalans. De energiebalans is het verschil tussen wat we binnenkrijgen en verbruiken. Om af te vallen moeten we een negatieve energiebalans creëren. Dit betekent dat we simpelweg meer moeten verbruiken dan we binnenkrijgen. En hoe simplistisch dit ook moge klinken, het is helemaal hartstikke juist.

We vallen niet af door een speciaal dieet

Iemand valt dus niet af omdat hij een speciaal dieet volgt, nee iemand valt af omdat hij minder is gaan eten. Het komt dus niet door brood te vermijden, door koolhydraten te vermijden of door het volgen van een smoothiedieet. Iemand is afgevallen omdat hij in totaal minder calorieën binnenkreeg. Een calorie is een calorie wat dat betreft wat goeroe’s uit warme oorden ook moge beweren.

Afvallen is een helse strijd

Fysiologisch gezien is afvallen dan wel een koud kunstje, psychologisch gezien is afvallen een zware strijd of zoals we op het voetbalveld zeggen, afvallen is gewoon hartstikke kut. De waarheid is eigenlijk dat we dingen moeten doen die we helemaal niet leuk vinden. We moeten alcoholische versnaperingen beperken, we moeten onze porties verkleinen en dat stuk chocolade wellicht laten staan. En dat allemaal zorgt voor een innerlijke psychologische strijd. En dat kost gewoon pijn en moeite.

En vetverbrandende voedingsmiddelen?

Tijdens de zoektocht op google kom je altijd producten tegen waarvan wordt beweerd dat ze ons gaan helpen met afvallen. Producten of stoffen waarvan wordt beweerd dat ze een vetverbrandend effect hebben. Voorbeelden zijn rode peper, groene thee, mosterd, cafeïne, kokosolie of afslankpillen. Dit komt veelal uit de mond van plaatselijke kruidenvrouwtjes, een blad als de Libelle of zomaar uit de mond van een toevallige passant. Geloof me, ik heb de onderzoeken ook gelezen, alleen kom ik tot een andere conclusie..☟

Ze hebben effect, maar..

Er zijn inderdaad stoffen die ervoor zorgen dat het energieverbruik wat omhoog gaat en daarmee de vetverbranding. Alleen is het effect zo minimaal dat je eigenlijk van geen effect moet spreken. De oorlog win je er niet mee!. Zelfs niet een beetje. Magische producten bestaan helaas dus niet. En over afslankproducten. Laten we de pharmaceutische industrie vooral geen hart onder de riem steken!

En een dieet volgen?

Ga aanstaande dinsdag naar Voedsel Voor Je Geest en bekijk de aflevering over diëten ☺

Achter de schermen heb ik samen met Met14 hard gewerkt aan een nieuw lifestyleprogramma. Dit programma heet Voedsel Voor Je Geest. Het lifestyleprogramma dat zich richt op voeding en gezondheid. We gaan in op actuele onderwerpen rondom voeding die in de maatschappij leven en delen daar informatie over. Kortom, wij geven Voedsel Voor Je Geest! Ik ben trots en dankbaar❤

Voedsel Voor Je Geest?

Voedsel Voor Je Geest is een lifestyleprogramma dat zich richt op voeding en gezondheid.

Wat gaat Voedsel Voor Je Geest doen?

Voedsel Voor Je Geest gaat in op actuele onderwerpen rondom voeding die in de maatschappij leven en deelt daar informatie over. Onze kennis halen wij uit de wetenschappelijke literatuur, dit presenteren we vervolgens op een no-nonsense manier. Kortom, wij geven Voedsel Voor Je Geest.

Waarom Voedsel Voor Je Geest?

Veel mensen zijn bang geworden voor eten door allerlei voedselhypes. Dat vinden wij erg. Voeding is namelijk iets moois en daarvan moeten we genieten en profiteren. Voedsel Voor Je Geest schept orde in de onduidelijke wereld van voeding. En daarnaast zoomen we ook in op het mentale aspect. Je fit voelen heeft namelijk te maken met een gezond lichaam en een gezonde geest.

Volg ons op instagram,facebook of youtube

Ingrediënten (voor 2 personen)

400 gram kippendij
100 gram ongekookte witte rijst
150 gram chinese kool
120 gram Atjar
30 gram gebakken uitjes
1 rode peper
Kokosroom (melk mag ook)
Komkommer
Bosui
10ml Sriracha
Een beetje sambal
1 zakje saté marinade
Optioneel: kroepoek
Optioneel: chilisaus

Satésaus
100 gram wijko satésaus
½ eetlepel sambal oelek
40 á 50 ml kokosroom
Zout

Voedingswaarden (per persoon)

664 Kcal
62 gram koolhydraten
46 gram eiwitten
20 gram vetten
4,5 gram vezels

Bereidingswijze

1.Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Maak ondertussen de marinade voor de kip (zie verpakking)
3. Snijd de kip in grote stukjes en leg deze in de marinade
4. Kook de rijst volgens verpakking
5. Snijd de groentes en de rode peper fijn
6. Mix de bosui, rode ui, komkommer en de atjar
7. Rijg de kip op stokjes
8. Zet de grillpan op middelhoog vuur en grill de kip kort
9. Gaar ze verder in de oven 6 á 8 minuten
10. Maak de satésaus door een pan op het vuur te zetten met de kokosroom
11. Laat dit warm worden en voeg dan de satésaus toe
12. Blijf roeren anders kookt het aan
13. Doe de sambal erbij en beetje zout en klaar!
14. Nu mag je alles op een mooi bord neerleggen!
alt
alt


Dit recept is van Chef met Lef