De nieuwe Linda ‘Heel Holland Slikt’ ligt in de winkels. Het gaat o.a. over dat we massaal voedingssupplementen nemen. Supplementen die ons dat zetje in de rug geven. Ze maken je fitter, ze geven je meer energie, ze verbeteren de sportprestaties of ze zorgen voor uitzonderlijke grote biceps. Kortom, supplementen zijn booming business. Klinkt gunstig zou je zeggen, alle hulp is immers welkom. Maar kloppen al die mooie claims wel? Werken ze wel? Heeft het zin of is het simpelweg klinkklare onzin en gooi je eigenlijk je geld rechtstreeks in een bodemloze put?

Zorg eerst nou maar dat de basis staat..

Voordat je überhaupt gaat beginnen aan supplementen, moet het fundament van je voedingspatroon toch écht wel staan. Laat de supplementen maar voor wat ze zijn en ga dát varkentje eerst maar eens goed wassen. De richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad kun je hiervoor uitstekend gebruiken. Met deze actuele wetenschappelijke richtlijnen bouw je een goede basis en ben je écht al lekker bezig.
alt

Dit zijn handvatten

Om dit fundament op orde te krijgen neem je dagelijks: 250 gram groente, 2 stuks fruit, volkoren graanproducten en/of aardappelen, zuivel of zuivelvervangers, onbewerkt vlees of vleesvervangers, minimaal 2 liter vocht, zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten, minimaal 15 gram ongezouten noten en neem wekelijks nog eens peulvruchten en vette vis. Deze handvatten moet je wél zien als algemene richtlijnen en niet als wet van meden en perzen. Ieder mens is namelijk een individu met eigen wensen en behoeften. Maar dan nog zijn dit uitstekende handvatten om je voedingspatroon vorm te geven.

De basis staat, tijd om te slikken?

Oke, de basis heb je nu piekfijn op orde, is het dan nu tijd voor supplementen? Dat kan, alleen heb je bij een evenwichtig voedingspatroon geen extra vitamines, mineralen of bijvoorbeeld omega 3 vetzuren nodig. Meer betekent echt niet dat je ‘gezonder’ gaat worden. In de meeste gevallen kan het overigens ook weer niet al teveel kwaad, een overschot plas je er vrolijk weer uit. Zonde van je geld eigenlijk..
alt

Meer werkt soms averechts

In sommige gevallen kan het echter wél kwaad, werkt het averechts en kunnen bij langdurige inname van hoge doseringen klachten als lichte diarree ontstaan tot ernstige neurologische klachten. Via voeding ga je dit soort hoge doseringen nooit halen, dus weer daar niet bang voor. Oplettend moet je dan wel weer zijn als het gaat om supplementen, neem bijvoorbeeld een multivitaminensupplement. Waarom deze soms zulke belachelijk hoge doseringen bevat weet niemand, maar ze doen het wel. Oke, je bent van plan om zo’n multivitaminesupplement te halen, ga dan voor maximaal 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid en het liefst nog lager. Dan speel je op safe en ga je dit soort ongein niet krijgen.

Oke, deze groepen moeten wél suppletie

Dit zijn uitzonderingen op de regel en zij hebben wél baat bij voedingssupplementen: mensen die niet volgens de richtlijnen eten of een crashdieet volgen, veganisten en soms vegetariërs, baby’s (vitamine d en k), zwangere of vrouwen die borstvoeding geven (foliumzuur en vitamine d), senioren (vitamine d) en sporters kunnen ook baat hebben. Voor een aantal groepen kan het dus een toegevoegde waarde zijn, echter dus uitzondering op de regel. Laten we hierbij ook niet vergeten dat supplementen handel is en handel is geld en daarom zal de industrie er alles aan doen om ons te laten geloven dat we ze nodig hebben. Jij weet nu hopelijk beter..
alt

En sportsupplementen dan?

Ook deze markt kent allerlei producten en preparaten zoals bijvoorbeeld cafeïne, whey, creatine, natriumbicarbonaat, aminozuren, BCAA’s, chroompicolinaat, bietensap, bicarbonaat, beta alanine en carinitine. Cari-watte? Al deze producten zijn op de markt gebracht voor sporters. Het zijn producten die om allerlei uiteenlopende redenen worden aangeboden. Stimuleren spiergroei, verbeteren sportprestaties of andere werkingen. Maar verdienen deze supplementen legitieme plaats bij jou thuis? Hoewel het heel mooi klinkt werken de meeste van deze stoffen niet én is het ook niet te garanderen dat deze stoffen vrij zijn van bijvoorbeeld dopingstoffen. In sommige gevallen is de dosis aan doping zo hoog dat dit voor topsporters zelfs een probleem zou kunnen zijn wanneer ze getest worden! Zeg maar dag tegen je medaille!

Deze supplementen werken!

Ondanks dat er allerlei supplementen met voedingsstoffen op de markt zijn, zijn er maar weinig waarvan écht is bewezen dat ze effectief zijn. En hoewel het altijd kan dat nieuwe onderzoeken andere resultaten geven, zijn op dit momenten van deze bewezen dat ze écht effectief zijn: creatine, whey-eiwit, cafeïne, visolie, multivitaminen, mineralensupplement en vitamine d. Had je nog een plekje in de keuken over? Dan is voorgaand lijstje aan te raden en knoop daarbij goed in je oren: zorg eerst voor de basis en ga dan pas aan deze supplementen denken.

Verder discussiëren?

Ga naar mijn facebookpagina en laat een reactie achter onder de post


Start nieuwe groep November!

Voor de maand november kan je je weer aanmelden. Je kunt je inschrijven als je wilt afvallen, aankomen, fitter wilt worden en/of je iets wilt leren over voeding. Kortom, als je persoonlijke voedingsbegeleiding wilt en een doel voor ogen hebt. In totaal zoek ik 10 deelnemers, dus vol=vol!

Heb je interesse?

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen of stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?

Fruit

Fruit is eigenlijk altijd een goede snack. Je krijgt vitamines, mineralen, vezels en suikers (voor energie) binnen. Dit mag je zowel als snack in de ochtend nemen als snack aan het einde van de middag. Belangrijk hierbij is om deze hoeveelheden aan te houden en hoe saai het ook mag klinken te variëren. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 klein banaantje (grote banaan bij uitzondering of bij groot hongergevoel)
  • 1 ander stuk fruit (bijvoorbeeld appel, sinaasappel, nectarine, perzik of peer)
  • 2 kleine stuks fruit (bijvoorbeeld mandarijn, pruim of kiwi)
  • appel uit de oven met kaneel
  • 4 stuks gedroogde vijgen, pruimen of abrikozen (40 á 50 gram)
  • 200 gram diepvries fruit met theelepeltje zoetstof
  • 1 handje rozijnen (max 30 gram)

Groente

Groente is net als fruit een goede snack. Je krijgt vitamines, mineralen en vezels binnen. Ook groente mag je zowel als snack in de ochtend als snack aan het einde van de middag. Groente zelf kan an sich soms wat saai zijn, daarom heb ik wat opties gegeven om smaak te krijgen. Dit zijn wat opties voor je:

  • portie snackgroente (cherrytomaatjes, komkommer, reepjes paprika, wortels etc)
  • 3 cocktailprikkers met cherrytomaatje, stukje mozzarella (light) en blaadje basilicum
  • 1 schaaltje gevuld met gesneden groente en dippen in 50gram hüttenkäse/chilisaus
  • 1 schaaltje rauwkost met maximaal 1 eetlepel dressing
  • 1 schaaltje (75 gram) edamame sojaboontjes met wat citroensap/chilivlokken
  • 60 gram kikkererwten met paprikapoeder, chilipoeder, 1 theelepeltje olijfolie en zout
    Opmerking: doe ze 30 minuten lang in een voorverwarmde oven op 200 graden
  • 100 gram gegrilde groenten in maximaal 1 eetlepel olijfolie
    alt

Rijstwafels

Rijstwafels kan je heel goed als snack gebruiken zoals in de ochtend als eind van de middag. Het is gemakkelijk om mee te nemen, laag in calorieën en je kunt het eiwitrijk maken door het beleg daarop aan te passen. Hieronder wat opties die qua verhoudingen goed passen. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1,5 chocolade rijstwafel zonder extra beleg
  • 2 stuks Snack a Jacks zonder extra beleg
  • 1 rijstwafel met ¼ avocado en peper en zout
  • 2 naturel rijstwafels belegd met kipfilet en laagje mosterd of chilisaus
  • 2 naturel rijstwafels belegd met hüttenkase, komkommer en laagje pesto
  • 2 naturel rijstwafels belegd met 1 gekookt ei en peper en zout
  • 1 naturel rijstwafel besmeerd met pindakaas light

Zuivel

Naast bovengenoemde snacks kan zuivel ook goed als snack fungeren. Mag zowel in de ochtend als in de avond. Eiwitrijk, bevat B-vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld calcium. Of een snack goed past bij jou hangt altijd af van de hoeveelheid waarin je het neemt. Hieronder staan wat opties die qua verhoudingen goed kloppen.Dit zijn wat opties voor je:

  • 250 ml optimel kwark
  • 150 ml magere yoghurt met 1 eetlepel muesli en 1 eetlepel tarwezemelen
  • 150 ml magere yoghurt met 1 klein stuk fruit (bijvoorbeeld mandarijn, pruim of kiwi)

Noten

Noten zijn altijd goed als snack. Eiwitrijk en vol andere voedingsstoffen. Bij noten moet je wel altijd opletten. Ze zijn vetrijk en daardoor calorierijk. Het gevaar is dan ook dat je snel teveel neemt. Hieronder heb ik de juiste hoeveelheid neergezet. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 handje ongezouten noten (max 20 gram)
  • 1 groot handje ongezouten noten (max 30 gram)
    Opmerking: ga je voor 1 groot handje dan snack in de ochtend overslaan!
    alt

Granen

Ook graanproducten kun je gaan gebruiken als snack en ook dit mag zowel in de ochtend als eind van de middag. Graanproducten bevatten koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en door het beleg kun je ze eiwitrijk maken. Hieronder heb ik wat opties voor je. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 ontbijtkoek zonder extra beleg
  • 1 bananenpannenkoek (1 ei, ½ banaan en kaneel)
  • 1 volkoren cracker met ¼ avocado met citroen, chilivlokken en peper en zout
  • 1 volkoren cracker, besmeerd met halvarine en belegd met gerookte zalm met dille
  • 1 volkoren cracker besmeerd met hummus en peper en zout
  • 1 volkoren cracker belegd vleeswaren naar keuze (of zie boodschappenlijst)
  • 1 volkoren cracker besmeerd met halvarine, belegd met hüttenkäse en beetje pesto
  • 2 stuks sultana

Start nieuwe groep November!

Voor de maand november kan je je weer aanmelden. Je kunt je inschrijven als je wilt afvallen, aankomen, fitter wilt worden en/of je iets wilt leren over voeding. Kortom, als je persoonlijke voedingsbegeleiding wilt en een doel voor ogen hebt. In totaal zoek ik 10 deelnemers, dus vol=vol!

Heb je interesse?

Lees hier wat ik voor jou kan betekenen of stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?

Ingrediënten (voor 1 persoon)

2 snee brood
2 plakken kaas 30+
2 plakjes ontbijtspek
2 gegrilde paprika (uit blik)
2 jalapeño pepers
1 theelepel chilisaus
Peper en zout
Rucola
Pesto

Voedingswaarde

403 Kcal
33gram koolhydraten
25gram eiwitten
17gram vetten
7,2gram vezels

Bereidingswijze

  1. Leg alle ingrediënten op een snijplank
  2. Besmeer het brood met pesto en leg daar bovenop de kaas, ontbijtspek,paprika en jalapeño pepers
  3. Rooster de broodjes ongeveer 4 à 5 minuten (tussentijds omkeren)
  4. Serveer de broodjes met chilisaus en voeg wat rucola toe
  5. Tijd om deze pittige tosti soldaat te maken!

De wereld van voedselhypes is één grote lopende band. De ene voedselhype is nog niet gepasseerd of de andere komt met flink geweld binnen. Het is om gek van te worden. Geen suiker, geen brood, vermijd gluten, eet superfoods, ga detoxen, eet geen vlees meer en gooi zuivel in de gootsteen. Constant wordt je op het verkeerde been gezet. Kan je dan werkelijk helemaal niets meer eten? Wat zijn nog de opties? Hoe moet je omgaan met al deze hypes?

Waarom zoveel voedselhypes?

Voeding heeft een groot effect op onze gezondheid, en is daarom dus erg booming business. Een hoop wetenschappers doen daarom flink wat onderzoek om dit allemaal tot op de bodem uit te zoeken. Gunstige situatie ergens, maar voor de voedingsindustrie daarom ook reuze interessant, voeding wordt handelswaar. En doordat universiteiten en overheid geen zakken met geld beschikbaar hebben kiezen wetenschappers voor samenwerkingen met de industrie. Keuren we niet direct af hoor, maar er schuilt hier natuurlijk wel een groot gevaar in. De voedingsindustrie wilt natuurlijk niet dat het product dat ze hebben negatief in het nieuws komt.
alt

De drang te onderscheiden

Daarbij is de druk onder wetenschappers ook flink hoog. Logisch ook, er zijn flinke belangen bij en daarom moet men scoren of in het nieuws komen. Elk onderzoek met een conclusie wordt dan ook breeduit gepubliceerd. Journalisten vinden dat overigens maar al te fijn, nieuws over voeding doet het namelijk goed onder de mensen. En wat krijg je? Media, bloggers, influencers en goeroe’s nemen dit over en ja hoor, een nieuwe hype is een feit!

Wantrouw dit!

Met deze kennis moet je de voedselhype dan ook beanderen. De vraag moet altijd zijn hoe betrouwbaar is het onderzoek, en als er al een kern van waarheid in zit (vaak is het onzin), dan nog gaat het niet om die ene verandering of dat ene product. En hoewel ons onderbuikgevoel ons graag in wonderen laat geloven, bestaat het wonderproduct of wonderdieet echt niet. Voeding is niet goed of slecht. Een gezond voedingspatroon hangt nooit af van één product of één voedingsstof, zo werkt de natuur niet. Een goed voedingspatroon betekent dat er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar, dát bepaalt of je lekker bezig bent. Dus wat de wetenschapper, de goeroe of het plaatselijke kruidenvrouwtje ook mag beweren, jij weet vanaf nu altijd dat het nooit om één keuze gaat. Wantrouw ze;)!

We laten ons niet gek maken

Voedselhypes zullen altijd komen en gaan, dat gaat echt niet veranderen. Zoals pokemon plaatjes vroeger een hype waren is bijvoorbeeld brood de schuld geven van alles nu een hype. Aan ons de taak om de lopende band met al deze voedselhypes rustig te laten passeren, ze even te bekijken maar niet direct in paniek te raken. Het gevaar met al deze hypes is dat we alles gaan opvolgen en er continu een strijd gaande is met doen we het wel goed? En met al de tegenstrijdige informatie ga je het nooit goed doen! En daarnaast, hoe realistisch is het om op basis van één nieuwe studie wéér het roer volledig om te gooien? We laten ons gewoon niet gek maken toch?
alt

Zorg voor een goed fundament

Dat je voedselhypes met een korreltje zout moet nemen is nu wel duidelijk. Al die voedselhypes samen zorgen juist voor angst, verwarring en een verstoorde relatie met eten. Tot dusver onze klaagzang. Wat je wél gaat helpen is zorgen voor een goed fundament. Met een goed fundament bedoelen wij een evenwicht gevarieerd voedingspatroon. Hiervoor kan je richtlijnen gebruiken die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Richtlijnen naar aanleiding van laatste wetenschappelijke inzichten.

Neem dit dagelijks

– Minimaal 250 gram groente
– 200 gram fruit
– Volkoren graanproducten en aardappelen
– Zuivel en/of zuivelvervangers
– Onbewerkt vlees of vleesvervangers
– Minimaal 2 liter vocht
– Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
– Minimaal 15 gram ongezouten noten

Neem of doe dit wekelijks

– Peulvruchten
– Vette vis
– Zonlicht
– Krachttraining/sport
– En wees een beetje lief voor jezelf

En andere goede keuzes

– Kies voor verse groente of diepvriesgroente
– Kies voor vers fruit of diepvriesfruit
– Kies voor bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenrijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
– Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
– Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of noten
– Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker
– Kies voor verschillende soorten oliën
– Kies voor verschillende soorten ongezouten noten en zaden
– Kies voor bonen, kikkererwten, linzen. Vers of uit blik/pot
– Kies voor vette vis, zoals haring, zalm en makreel.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ga dan naar mijn instagram of facebook en laat een berichtje achter!


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?

Er zijn zoveel diëten die ons allemaal helpen met het doel afvallen. Ik ben van mening dat het zeer onverstandig is om een dieet te volgen en ik blijf dat zovaak mogelijk zeggen. In dit artikel leg ik uit waarom.

Focus ligt niet op gedragsverandering

Of persoonlijke doelen worden behaald is afhankelijk van gewoontes. Om fysieke verandering te ondergaan moet eerst mentale verandering plaatsvinden. In de kern moet iemand ‘slechte’ gewoontes aanpakken en ‘goede’ gewoontes implementeren. Blijft iemand in oude gewoontes hangen dan zal het doel niet behaald worden. Bijna alle diëten zoomen niet in op dit essentiële aspect van het uiteindelijk resultaat. De gewoontes van de persoon in kwestie worden niet inzichtelijk gemaakt waardoor hij weinig leert van wat hij goed of fout doet. Na het volgen van een dieet is de persoon vaak binnen aanzienbare tijd weer terug bij af. Reden? Er heeft geen gedragsverandering plaatsgevonden.

Een dieet is onpersoonlijk

Het grote probleem is dat een dieet geen rekening houdt met persoonlijke eigenschappen en leefomstandigheden van de persoon in kwestie. Veel diëten geven richtlijnen of dagmenu’s maar houden geen rekening met die unieke eigenschappen. Dit alleen al is reden genoeg om geen dieet te volgen. Je weet namelijk niet of het voorgeschreven voedingspatroon aansluit op jouw behoeften. Dat je afvalt is logisch. Je eet minder dus verlies je gewicht. Moeder natuur zal altijd op deze manier blijven werken. Er bestaat geen magische werking door het nemen of vermijden van bepaalde producten.

Tekort aan voedingsstoffen

Bijna alle voedingsstoffen hebben een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dat wil zeggen dat je per dag een bepaalde hoeveelheid nodig hebt om zodoende optimaal te kunnen functioneren. Sommige diëten bevatten zo weinig calorieën dat het niet mogelijk is om aan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Wanneer je zo’n voedingspatroon structureel blijft volgen dan bestaat er een serieuze kans op tekorten waarbij dat consequenties heeft voor de gezondheid. De enige manier om dan toch aan bepaalde voedingsstoffen te komen is via een supplement.

Tijdelijk gewichtsverlies & verlies spiermassa

Doordat je weinig tot zeer weinig calorieën binnenkrijgt verlies je gewicht. Je verliest weliswaar in korte tijd veel gewicht alleen is dit gewicht niet alleen vetmassa, maar ook vocht en spiermassa. Men denkt dit brengt snel resultaat maar ondertussen verlies je juist datgene (spiermassa) dat je eigenlijk wilt behouden. Wil je op dat moment overigens nog meer afvallen zul je nog lager in calorieën moeten gaan en dat is in de praktijk vaak niet haalbaar. Wat je ziet is dat mensen weer drang krijgen om te eten en in oude gewoontes vervallen. Gewicht stijgt en men is weer terug bij af.

Conclusie

Diëten zoomen niet of te weinig in op het aspect gedrag. Gedrag van personen wordt niet inzichtelijk gemaakt en men weet niet wat hij of zij goed of fout doet. Juiste gewoontes worden niet aangeleerd. Daarnaast ontbreekt bij veel diëten het persoonlijke aspect en bestaat de kans op tekorten aan voedingsstoffen. Verder is het gewichtsverlies vaak van tijdelijke aard en verliest men niet alleen maar vetmassa maar ook spiermassa.


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?