Pasen is van origine een religieus feest, maar wordt tegenwoordig door veel Nederlanders ook op een andere manier gevierd. Het samenkomen met familie staat voor sommigen dan ook meer centraal. Net als andere feestdagen kan Pasen wel lastig zijn wanneer je bezig bent met het nastreven van een gezond voedingspatroon of wanneer je gewichtsverlies wilt realiseren. Daarom heb ik een aantal tips voor je hoe je Pasen goed kunt overleven. Lees de tips, pas ze toe en heb een fijn Pasen.

Tip 1: beweeg, beweeg en beweeg!

Gewoon even een simpele maar effectieve tip die ik je eigenlijk niet hoef te vertellen. Toch vertel ik hem, want deze tip is in zijn simpelheid waar en kan motiverend werken om weer te lezen. Sport en beweeg ook tijdens Pasen! Kijk, laten we eerlijk zijn, met Pasen (als je natuurlijk samen gaat eten) ga je hoe dan ook meer eten en drinken en dus meer calorieën binnenkrijgen. Als je rondom of tijdens deze dagen nou wat meer gaat sporten en/of gaat bewegen verbrand je meer calorieën en dus neem je een aantal van die extra calorieën weg. Probeer bij elke brunch of uitgebreid ontbijt een sportsessie te doen of maak een flinke wandeling. En geloof me, deze tip helpt aanzienlijk.

Tip 2: eet een eitje

Alleen liever dan geen chocolade ei, nee ik bedoel echt een normaal eitje. Traditiegetrouw eten veel mensen nu ook wat meer eieren, en dat kan geen kwaad. Je hoeft niet bang te zijn dat je cholesterolgehalte plots omhoog gaat, want dat gaat gelukkig (achterhaald verhaal) niet gebeuren. Het punt dat ik hier natuurlijk vooral wil maken is zeg eens ‘nee’ of ‘ik neem jou bij uitzondering’ tegen de chocolade eitjes;) Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg en je wilt een verandering dus maak andere keuzes!

Tip 3: ontbijt of brunch verstandig

Bij Pasen zitten de calorieën met name ook in het uitgebreide ontbijt en lunch. Het kan natuurlijk een keuze van jou zijn om even niet op te letten, wil je wel opletten focus je dan hier op: neem een beschaafd bordje en ga niet mee in al die luxe broodjes (paasbrood of andere lekkernijen) of althans: wees er matig mee en kies vooral gewoon voor (volkoren) boterhammen met mager eiwitrijk beleg zoals kipfilet, ham, hüttenkäse, kwark, yoghurt of maak wat mij betreft een lekkere omelet met groenten. Wil je graag van alles wat eten focus je dan op de 80% regel.

Tip 4: eet tot je 80% vol zit

Deze tip kun je heel goed toepassen tijdens Pasen. De 80% regel is een manier om portiecontrole te hanteren. Met deze methode eet je op gevoel en probeer je te eten tot je 80% vol zit. Probeer dit niet letterlijk te nemen, want zoiets meten is natuurlijk erg moeilijk, maar probeer wél goed naar je lichaam te luisteren. Eet niet tot je vol zit, maar tot je geen trek meer hebt. En geloof me, ook dat is gewoon genieten.

Tip 5: compenseer op een ander moment

Je kan tijdens het eten opletten, maar je kunt ook eerder op de dag of een andere dag daarmee rekening houden. Een veelgebruikte methode die ik adviseer is het verkleinen van andere maaltijden. Je kiest een aantal eetmomenten uit en die ga je verkleinen, waardoor je compenseert met bijvoorbeeld het uitgebreide ontbijt of brunch. Voorbeeld: je neemt tijdens een ander ontbijt of lunch 1 broodje minder, je neemt tijdens de lunch een klein bakje yoghurt (zonder muesli of cruesli deze keer) en neemt bij de koffie deze keer niet iets lekkers en probeer wat tussendoortjes over te slaan. Alles draait om balans en zo kan je een etentje met meer calorieën goed opvangen.


Groep mei

Voor groep mei zoek ik 7 geschikte kandidaten die bijvoorbeeld willen afvallen. Wil je één van die 7 mensen zijn waarmee op dinsdag 1 mei ga starten? Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of app nu naar het nummer 06-14951429, vertel wie je bent en wat je zou willen bereiken. Dan vertel ik hoe het programma eruit ziet en wat de kosten zijn.

Melk is een product dat goed vertegenwoordigd is in het Nederlandse voedingssysteem. We leven zogezegd in een zuivelland en sinds mensenheugenis drinken we melk en tot op de dag van vandaag is dat vrijwel niet anders. Echter staat de gezondheid van melk tegenwoordig behoorlijk op losse schroeven. Het stevige fundament waar ons glas melk altijd op stond is broos geworden en we stellen ons regelmatige de vraag of we wel of niet melk moeten blijven drinken. Een moeilijke vraag waar in melk onder de loep antwoord op gegeven gaat worden. In deel I wordt eerst de samenstelling van melk besproken om vervolgens in deel II de effecten van melk op onze gezondheid de orde te stellen. Tijd voor opheldering over het product melk!

Melk

Melk is afkomstig van de melkklier van zoogdieren zoals bijvoorbeeld koe, geit, schaap of buffel. Omdat koemelk het meest wordt gebruikt gaat het in dit artikel uitsluitend over koemelk. Hoewel we allemaal wel de prominente rol van melk zien is het leuk eens te kijken naar cijfers rondom koemelk en alles daaromtrent. In Nederland lopen er bijvoorbeeld zo’n 1,63 miljoen melkkoeien rond die jaarlijkse 8000 liter melk produceren (1). Die op hun beurt pakweg 12,5 miljard kilogram melk produceren per jaar (2) waarvan 65% wordt geëporteerd (3). Hoewel onze melkconsumptie aan een daling onderhevig is (4), drinken we gemiddeld nog steeds 40 liter melk per jaar (5). Een reden van deze daling zou kunnen zijn vanwege het feit dat melk negatief in het daglicht staat. Bijvoorbeeld door boeken zoals de voedselzandloper of melk de witte sloper die adviseren melk niet meer te gebruiken.

Melkeiwit

De eiwitten in melk zijn van hoge kwaliteit en kunnen een grote rol spelen op de totale eiwitinname. Een hoge kwaliteit eiwit betekent overigens dat het gehalte aan essentiële aminozuren hoog is. Aminozuren zijn op hun beurt weer bouwstenen van eiwit en nodig voor ons lichaam. Melk bevat maar liefst 19 van de 21 aminozuren waaronder alle essentiële aminozuren. De eiwitten in melk waar we het over hebben zijn caseïne-eiwitten en wei-eiwitten. De caseïne-eiwitten zitten voor 80% in melk en wei-eiwitten voor 20% (6). Melkeiwit is een goede kwaliteit eiwit vanwege de essentiële aminozuren en kan een goede bijdrage leveren aan onze totaal waardes. Vanwege de eigenschappen van melkeiwit is het voor de industrie melk dus ook een nuttige stof. Het wordt veelal verwerkt in bijvoorbeeld supplementen.
alt

Melkvet

Vetten vormen naast eiwit een groot bestanddeel van melk. Het vet dat in melk zit bestaat hoofdzakelijk uit verzadigde vetten. Van origine is koemelk dus rijk aan vetten. Echter vinden er verschillende industriële processen plaats waarbij met het proces standaardiseren verschillende vetgehaltes worden gemaakt. Magere melk (0,5%), halfvolle (1,5-1,8%) en voor volle melk (3,5-4,0%) (7).

Melksuiker (lactose)

Koolhydraten vormen naast eiwitten en vetten ook een bestanddeel van melk. Dit in de vorm van lactose of ook wel melksuiker genoemd. Lactose is een disacharide die bestaat uit één molecuul glucose en één molecuul galactose en geeft melk een zoetige smaak. Lactose valt onder de groep koolhydraten en geeft het lichaam daardoor energie. Lactose komt in voedingsmiddelen alleen voor in melk en elders in de natuur niet of slechts in kleine hoeveelheden. Lactose komt dus uitsluitend voor in melk (8).

Vitamines en Mineralen

Naast eiwitten, vetten en koolhydraten bevat melk een scala aan andere nutriënten. Een aantal B-vitamines zoals B2, B6 en B12 en daarnaast mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Vitamine A en D komt uitsluitend voor in volle melk. Al deze verschillende nutriënten maakt melk tot een product met een hoge nutriëntdichtheid. Melk kan daardoor een goede bijdrage leveren aan de totale hoeveelheid voedingsstoffen die je nodig hebt op een dag (8-9).

Vochtinname

Melk is een drank dat een bijdrage kan leveren aan de vochtinname per dag. Vocht of water heeft een belangrijke rol in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Het zorgt ervoor dat voedings- en afvalstoffen worden vervoerd door ons lichaam en het geeft ons lichaam de juiste temperatuur. Melk is dus een voedingsmiddel dat ook op dat vlak een bijdrage kan leveren (10).

Conclusie

We leven in een zuivelland en melk speelt daarin een grote rol. Ondanks dat melk in een negatief daglicht staat drinken we gemiddeld nog steeds 40 liter melk per jaar. Melk is overigens ook een product met een hoge nutriëntdichtheid en bevat bijvoorbeeld eiwit van hoge kwaliteit met essentiële aminozuren. Daarnaast is vet een belangrijk bestanddeel waarvan het hoofdzakelijk uit verzadigde vetten bestaat. Koolhydraten zitten ook in melk in de vorm van lactose of melksuiker genoemd. Daarnaast bevat melk een aantal B-vitamines zoals B2, B6 en B12 en calcium en wat fosfor, kalium, magnesium en zink bijvoorbeeld. Naast al deze nutriënten is melk ook een product wat voorziet in de vochtinname waardoor het in z’n geheel een product is met een variëteit aan nutriënten.
alt


Bronnen

1.Centraal Bureau voor de Statistiek. Meer melkvee, forse toename melkproductie. 2015. Beschikbaar via: http://www.cbs.nl/nl- NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2015/meer-melkvee-forse- toename-melkproductie.htm Geraadpleegd op 19-11-2015
2. Centraal Bureau voor de Statistiek. CBS: Toename melkproductie na aanpassing zuivelbeleid. 2015. Beschikbaar via: http://www.cbs.nl/nl- NL/menu/themas/landbouw/publicaties/artikelen/archief/2015/toename- melkproductie-na-aanpassing-zuivelbeleid.htm Geraadpleegd op 19-11-2015
3. ZuivelNL. Ketenorganisatie van de zuivelsector. Zuivel in cijfers 2013. 2013. Beschikbaar via: http://www.zuivelnl.org/wp-content/uploads/2014/11/Zuivel-in- cijfers-2013.pdf Geraadpleegd op 19-11-2015
4. Dror,D.K, Allen, L.H. Dairy product intake in children and adolescents in developed countries: trends, nutritional contribution, and a review of association with health outcomes. Oxford University Press. 2014. Beschikbaar via: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330063# Geraagdpleegd op 20-11-2015
5. ZuivelOnline. Zuivel. Melk. Cijfers. Beschikbaar via: http://www.zuivelonline.nl/zuivel/melk/cijfers/ Geraadpleegd op 19-11-2015
6.De jong, F.M. Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. S’ Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P187
7. De jong, F.M. Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. S’ Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P193
8. De jong, F.M. Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. S’ Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P188
9. Rolfers, S.R, Pinna, K, Whitney, E. Understanding Normal and Clinical Nutrition. Wadsworth. 2009. P.43
10. De jong, F.M. Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. S’ Graveland. Fontaine Uitgevers BV. 2008. P.95

Deze blog is geschreven om jullie te melden dat ik nieuwe plekken beschikbaar heb voor één van mijn online programma’s. Tijdens één van deze online programma’s krijg je mij als jouw persoonlijke online diëtist en voedingscoach. Als coach help ik jou dagelijks bij het doel dat jij wilt bereiken. Nu de zomer in aantocht is kan dit erg waardevol zijn. Kijk dit filmpje of scroll naar beneden en lees meer.

Zó werk ik!

Persoonlijk

Natuurlijk krijg je een persoonlijk plan. Ieder mens is namelijk uniek en heeft een eigen doel en daarom heb ik verschillende programma’s ontwikkeld. Denk aan een programma gericht op afvallen, aankomen, fitter en energieker worden of specifieke gevallen waarbij de hulp van een voedingsexpert nodig is. Alle programma’s zijn wetenschappelijk onderbouwd om jou het beste resultaat te geven Ik heb niet voor niets de opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan zullen we maar zeggen..

Online coaching

Om de beste resultaten te bereiken begeleid ik jou tijdens het programma op deze manier: online coaching. Op doordeweekse dagen spreken ik jou dagelijks en sta ik elk moment van de dag voor je klaar. Klinkt fijn toch? Om je vragen te beantwoorden maar ook om je positief in de gaten te houden om je zo goed mogelijk te begeleiden.

Zó maakt de diëtist jouw plan!

Aan de hand van een uitgebreide intake, een telefonisch consult en een eet- en drinkdagboek analyseer ik jouw voedingspatroon en maak ik een persoonlijk nutrition plan
alt

Wat levert het jou op?

Je kunt veel fysieke en mentale veranderingen verwachten na het doen van een programma. Denk aan het veranderen van de lichaamssamenstelling maar denk ook aan kennisontwikkeling. Door de bomen zie je het bos waarschijnlijk niet meer in voedingsland en wat nou écht waar is over voeding ga je leren. Wat is nou goede voeding? Hoeveel moet ik op een dag eten? Wat is nou een goede maaltijd én hoe moet ik dat samenstellen? Kortom alles wat je wilt weten rondom voeding

Programma’s & Kosten

1 maand – 150,00 (eenmalig)
3 maanden – 80,00 (per maand) – meest gekozen
6 maanden – 70,00 (per maand)

Ik zoek 5 kandidaten!

In totaal heb ik 5 plekken beschikaar voor een nieuwe groep die start op maandag 2 april. Normaal gesproken, zoals jullie weten, bied ik 10 plekken aan, alleen zijn er 5 al bezet. En omdat ik kwaliteit wil blijven geven kies ik voor een select groepje. Ik hoop dat jullie hier begrip voor hebben.

Inschrijven

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of app nu naar het nummer 06-14951429 en vertel wie je bent en wat je zou willen bereiken. Dan vertel ik hoe het programma eruit ziet en wat de kosten zijn. Mochten we op maandag 2 april gaan starten dan kun je bij deze alvast wennen aan het soort communicatie;)!

Oja..en je krijgt geen dieet;)

Jonathan – diëtist & voedingscoach

Fruit

Fruit is eigenlijk altijd een goede snack. Je krijgt vitamines, mineralen, vezels en suikers (voor energie) binnen. Dit mag je zowel als snack in de ochtend nemen als snack aan het einde van de middag. Belangrijk hierbij is om deze hoeveelheden aan te houden en hoe saai het ook mag klinken te variëren. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 klein banaantje (grote banaan bij uitzondering of bij groot hongergevoel)
  • 1 ander stuk fruit (bijvoorbeeld appel, sinaasappel, nectarine, perzik of peer)
  • 2 kleine stuks fruit (bijvoorbeeld mandarijn, pruim of kiwi)
  • appel uit de oven met kaneel
  • 4 stuks gedroogde vijgen, pruimen of abrikozen (40 á 50 gram)
  • 200 gram diepvries fruit met theelepeltje zoetstof
  • 1 handje rozijnen (max 30 gram)

Groente

Groente is net als fruit een goede snack. Je krijgt vitamines, mineralen en vezels binnen. Ook groente mag je zowel als snack in de ochtend als snack aan het einde van de middag. Groente zelf kan an sich soms wat saai zijn, daarom heb ik wat opties gegeven om smaak te krijgen. Dit zijn wat opties voor je:

  • portie snackgroente (cherrytomaatjes, komkommer, reepjes paprika, wortels etc)
  • 3 cocktailprikkers met cherrytomaatje, stukje mozzarella (light) en blaadje basilicum
  • 1 schaaltje gevuld met gesneden groente en dippen in 50gram hüttenkäse/chilisaus
  • 1 schaaltje rauwkost met maximaal 1 eetlepel dressing
  • 1 schaaltje (75 gram) edamame sojaboontjes met wat citroensap/chilivlokken
  • 60 gram kikkererwten met paprikapoeder, chilipoeder, 1 theelepeltje olijfolie en zout
    Opmerking: doe ze 30 minuten lang in een voorverwarmde oven op 200 graden
  • 100 gram gegrilde groenten in maximaal 1 eetlepel olijfolie
    alt

Rijstwafels

Rijstwafels kan je heel goed als snack gebruiken zoals in de ochtend als eind van de middag. Het is gemakkelijk om mee te nemen, laag in calorieën en je kunt het eiwitrijk maken door het beleg daarop aan te passen. Hieronder wat opties die qua verhoudingen goed passen. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1,5 chocolade rijstwafel zonder extra beleg
  • 2 stuks Snack a Jacks zonder extra beleg
  • 1 rijstwafel met ¼ avocado en peper en zout
  • 2 naturel rijstwafels belegd met kipfilet en laagje mosterd of chilisaus
  • 2 naturel rijstwafels belegd met hüttenkase, komkommer en laagje pesto
  • 2 naturel rijstwafels belegd met 1 gekookt ei en peper en zout
  • 1 naturel rijstwafel besmeerd met pindakaas light

Zuivel

Naast bovengenoemde snacks kan zuivel ook goed als snack fungeren. Mag zowel in de ochtend als in de avond. Eiwitrijk, bevat B-vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld calcium. Of een snack goed past bij jou hangt altijd af van de hoeveelheid waarin je het neemt. Hieronder staan wat opties die qua verhoudingen goed kloppen.Dit zijn wat opties voor je:

  • 250 ml optimel kwark
  • 150 ml magere yoghurt met 1 eetlepel muesli en 1 eetlepel tarwezemelen
  • 150 ml magere yoghurt met 1 klein stuk fruit (bijvoorbeeld mandarijn, pruim of kiwi)

Noten

Noten zijn altijd goed als snack. Eiwitrijk en vol andere voedingsstoffen. Bij noten moet je wel altijd opletten. Ze zijn vetrijk en daardoor calorierijk. Het gevaar is dan ook dat je snel teveel neemt. Hieronder heb ik de juiste hoeveelheid neergezet. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 handje ongezouten noten (max 20 gram)
  • 1 groot handje ongezouten noten (max 30 gram)
    Opmerking: ga je voor 1 groot handje dan snack in de ochtend overslaan!
    alt

Granen

Ook graanproducten kun je gaan gebruiken als snack en ook dit mag zowel in de ochtend als eind van de middag. Graanproducten bevatten koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en door het beleg kun je ze eiwitrijk maken. Hieronder heb ik wat opties voor je. Dit zijn wat opties voor je:

  • 1 ontbijtkoek zonder extra beleg (max 1 á 2 keer per week)
  • 1 bananenpannenkoek (1 ei, ½ banaan en kaneel)
  • 1 volkoren cracker met ¼ avocado met citroen, chilivlokken en peper en zout
  • 1 volkoren cracker, besmeerd met halvarine en belegd met gerookte zalm met dille
  • 1 volkoren cracker besmeerd met hummus en peper en zout
  • 1 volkoren cracker belegd vleeswaren naar keuze (of zie boodschappenlijst)
  • 1 volkoren cracker besmeerd met halvarine, belegd met hüttenkäse en beetje pesto
  • 2 stuks sultana (max 1 á 2 keer per week)

Type gerecht

Ontbijt

Boodschappenlijst

Volkorenbrood (1 voor vrouw en 2 voor man)
1 klein banaantje
Pindakaas
1 glas water, kop thee of koffie

Voedingswaarde man

489 Kcal
60 gram koolhydraten
16 gram eiwitten
18 gram vetten
9 gram vezels

Voedingswaarde vrouw

308 Kcal
44 gram koolhydraten
9 gram eiwitten
9 gram vetten
6 gram vezels

Focus

Hoe meer pindakaas hoe meer calorieën natuurlijk

Bereidingswijze

1.Besmeer het broodje met pindakaas
2. Pel de banaan en snijd in de lengte in plakken en leg op het brood
3. Serveer er een glas water, thee of koffie bij en start de dag goed!
alt
alt

Eetsmakelijk!