Om gezond te zijn en je fit te voelen heb je natuurlijk groentes nodig. Want vitamines, mineralen en niet te vergeten vezels. Dit zal een bekend verhaal voor je zijn. Maar hoe zorg je dat je groentes zo lang mogelijk op hun best blijven? Hoe bewaar je die nutriëntbommen nou het best? Welke groente gooi je nou wel in de koelkast en welke beslist niet? Ik leg het je uit in dit artikel!
De koelkast
De koelkast deed in de eerste helft van de 20ste eeuw haar intrede om ons te helpen bij het huishouden. De Fransman Charles Tellier bedacht deze uitvinding en vandaag de dag is zijn uitvinding de normaalste zaak van de wereld. Een prachtige uitvinding, want we kunnen een groot deel van onze producten langer bewaren waardoor voedingsstoffen beter behouden blijven. En dat is precies wat we nodig hebben! (1).
En welke temperatuur?
Vanuit gezondheidsoverwegingen kun je de temperatuur het beste op 3 °C á 4 °C zetten. Bij deze temperatuur wordt de groei van schimmels en bacteriën geremd. Wel is het zo dat bij een koelkast zonder luchtcirculatie de temperatuur niet overal gelijk is. Hoe dichter de koelkast zich bij de vriezer bevindt, hoe kouder het is. Het midden van de koelkast bevindt zich vaak het dichts bij de vriezer. Deze plek is dan ook geschikt voor producten die snel bederven, zoals vers vlees of vis Het onderste gedeelte van de koelkast wordt gebruikt als groentevak voor bijvoorbeeld ongesneden groente en fruit. Het bovenste gedeelte, waar het warmer is, is geschikt voor bijvoorbeeld producten in pot, kaas, boter, eieren en dranken.
Welke groentes bewaar je in de koelkast?
Voorgesneden groente
Voorgesneden groente moet te allen tijden in de koelkast bewaard worden, ongeacht welke soort. Bewaar ze dan ook in de originele verpakking en gebruik de groente niet meer na de TGT datum. En let op: na het openen van de verpakking is het product 1 dag houdbaar.
Bladgroenten
Bladgroente zijn ook geschikt om te bewaren in de koelkast. Denk aan andijvie, sla, koolsoorten, maar ook aan broccoli, spruiten, prei en bleekselderij. Deze soorten zijn ongeveer 2 á 3 dagen houdbaar in de koeling (3).
Welke groentes bewaar je juist niet in de koelkast?
Wintergroenten
Wintergroenten kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Denk aan wortels, pastinaak, pompoen, knolsederij en ui.
Vruchtgroenten
Dit geldt ook voor vruchtgroenten. Dit zijn komkommers, paprika en tomaten en deze kunnen juist niet goed tegen de kou. Laat deze dus buiten de koelkast liggen, zo zijn ze op hun best (3).
Tip 1!
Groente en fruit samen bewaren gaat niet goed samen. Er zijn namelijk bepaalde vruchten die het ethyleengas produceren. Een gas dat het rijpingsproces bevordert. Bepaalde groentesoorten zijn daar dan weer gevoelig waardoor het sneller kan bederven. Scheiden dus! (4).
Tip 2!
Twijfel je over de manier waarop je je groente moet bewaren? Denk dan terug aan de plek waar je je groente aantrof in de supermarkt. De manier waarop de winkel zijn groente bewaart verteld vaak al een hoop over de plaats waar jouw groente zich het prettigst voelt :)
Meer artikelen lezen?
Klik hier
Wil je mij als online diëtist?
Klik dan hier
Bronnen
1. Food-info. Het Nederlandse voedsel door de eeuwen heen. Beschikbaar via: http://www.food-info.net/nl/national/verslag-historie.htm
2. Consumentenbond. Stel de temperatuur van je koelkast in. Beschikbaar via: https://www.consumentenbond.nl/koelkast/temperatuur-koelkast
3.Eerlijk over eten Voedingscentrum. Vraag en antwoord. Welke groenten bewaar je in de koelkast. Beschikbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/welke-groenten-bewaar-je-in-de-koelkast.aspx
4.Catsberg, C.M.Em Kempen-van Dommelen, G.J.M. Levensmiddelenleer. Baarn. Hbuitgevers; 2008.Hoofdstuk 21