Voeding is een belangrijke pilaar als het gaat om onze gezondheid, want door een gezond voedingspatroon (lees: gevarieerd eten), krijg je voedingsstoffen binnen die jij en ik goed kunnen gebruiken voor lichamelijke en geestelijk gezondheid. Maar goed, dit verhaal is vast niet nieuw voor je. Maar wat is de rol van voeding op onze huid? Krijg je – zoals bepaalde websites doen beloven – van bepaalde producten een mooie huid? Ik vertel jullie graag mijn visie over dit onderwerp.

Je hoort en leest veel

Over voeding en het krijgen van een mooie huid wordt ontzettend veel geschreven. Typ de termen in op google en je leest zinnen als ‘eet je mooi’, ‘eet dit voor een mooie huid’, ‘voedingsstoffen voor een mooiere huid’ en ga zo maar door. Als we deze websites geloven dan kun je dus je huid laten stralen door het eten van bepaalde producten. Klinkt ongelooflijk, maar is dit allemaal waar? Bestaan er ‘wonderproducten’ die goed zijn voor onze huid?

Het geheel is meer dan de som der delen

Als online diëtist probeer ik altijd naar het geheel te kijken en objectief te bekijken wat werkelijk zin heeft – zoals in dit geval – de effecten op onze huid. Als we kijken naar factoren die invloed uitoefenen op onze huid, dan zijn dit de belangrijkste:

• Stress
• Slaappatroon (lees: slaaptekort)
• Slechte reiniging
• Erfelijke factoren
Voedselallergieën
• Ongezonde levensstijl (roken, alcohol, ongezond eten)

Bij een slechte huid kan voeding een onderdeel zijn, maar het hoeft niet dé belangrijke oorzaak te zijn. De zin ‘eet je mooi’ vind ik zelf dan ook misleidend.Er kunnen andere redenen zijn waardoor je huid niet zo mooi is zoals je misschien zou willen. Iemand kan in het algemeen een ongezonde levensstijl hebben, zoals veel alcoholgebruik, roken of ongezond voedingspatroon of stress kan misschien wel de oorzaak zijn. Of iemand kan een voedselallergie hebben zoals bijvoorbeeld een koemelkallergie waarbij de huid slecht reageert op koemelk. De boodschap van dit stukje tekst is dan ook om altijd naar het geheel te kijken en niet naar slechts één onderdeel. Het geheel is meer dan de som der delen!

Er bestaat geen wonderproduct

Als het om gezonde voeding gaat dan moeten we – volgens mijn visie – ons nooit richten op één product. Dat ene wonderproduct met alle voedingsstoffen die we nodig hebben bestaat namelijk niet. Er is maar één manier om alles binnen te krijgen. Precies, variatie! Experimenteer dus dagelijks met nieuwe producten, recepten en focus je niet op dezelfde producten. Eet niet saai, maar sloof je uit is dan ook een mooi en terechte uitspraak. Variatie heeft positieve effecten op jouw lichaam en je huid. Opzoek naar recepten? Klik dan hier.

Doe dit: zorg voor een goede basis

Wil je er alles aan doen om optimaal te profiteren van voeding op je huid, zorg dan dat de basis van je voedingspatroon bestaat uit voedzame producten en eet niet teveel. Klik hier om te kijken wat voor soort productgroepen je dan kunt nemen, klik hier voor recepten. Door bewuste en gezonde keuzes te maken krijg je alle voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op ziektes en dát zie ik als de basis voor een mooie huid. Bekijk vervolgens naar de andere factoren of daar punten zijn waarop jij winst kunt behalen.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.


Wil je meer weten over voedselhypes?

Bestel dan hier mijn boek!
voedsel voor je geest online diëtist

Als online diëtist blijf ik over afvallen corresponderen, als er namelijk één hot item binnen voedingsland is, dan is het dit onderwerp wel. En ach, je kent het verhaal: maar een passend gewicht is nou eenmaal belangrijk voor je gezondheid in lichamelijke en geestelijke zin. Daarom blijf ik informatie delen om een helpende hand te reiken, waar jij hopelijk iets aan hebt. In deze blog deel ik 3 redenen waarom afvallen niet kan lukken. Veel leesplezier!

Reden 1: ongeduldig zijn

Als er één eigenschap van groot belang is tijdens een afvalreis dan is het deze wel: geduldig zijn. Ben je te ongeduldig dan is de kans groot dat je al snel de handdoek in de ring gooit. Het resultaat? Je valt niks af en blijf opgezadeld met het gewicht waar jij je niet gelukkig bij voelt. Knoop daarom het volgende goed in je oren: jouw lichaam is niet binnen één dag gebouwd – de kilo’s zijn er geleidelijk aangegaan – en afvallen werkt precies hetzelfde. Aan de ene kant moet je geduldig zijn om jouw gedrag te veranderen, en aan de andere kant moet je de tijd nemen om je lichaam vervolgens te laten veranderen. Gun jezelf de tijd, wees geduldig, en je wordt uiteindelijk beloond.

Reden 2: je eet of drinkt te veel

In 99% van de gevallen – uitzonderingen daargelaten – lukt het afvallen niet omdat je te veel eten en/of drinken binnenkrijgt. Soms weten we – als we heel kritisch zijn – dit eigenlijk stiekem ook wel. Soms kan dit ook onbewust gebeuren door keuzes die we automatisch maken. Stel jezelf een aantal kritische vragen: snoep ik te veel? Zijn mijn porties passend? Drink ik te veel? Eet ik genoeg groente en fruit? Eet ik wel genoeg voedzame maaltijden? Of zijn er andere punten waar kansen liggen? Bekijk waar jij nog winst kunt boeken en voer dat door in de praktijk. Een ander fenomeen is dat je onbewust meer energie (calorieën) binnenkrijgt omdat je calorierijke producten eet of drinkt, ook wel stiekem dikmakers genoemd. Ben je benieuwd wat stiekeme dikmakers precies zijn? Klik dan hier, hier en hier.

Reden 3: snel opgeven

Een andere eigenschap die ervoor kan zorgen dat afvallen niet gaat lukken, is deze: te snel opgeven. Afvallen betekent dat je soms keuzes moet maken die je liever niet wilt maken, je vaker nee moet zeggen dan ja, je tijd en energie aan de boodschappen moet besteden en voldoende moet bewegen en sporten. Je moet gewoontes veranderen en daar hoort tegenslag bij. Je bent het allemaal spuugzat, het voelt oneerlijk en je hebt het gevoel het toch niet te kunnen. Gooi je op deze momenten de handdoek in de ring, dan gaat afvallen nooit lukken. Tegenslag en teleurstellingen horen bij het leven, ook bij afvallen. Geef dus niet te snel op, herpak jezelf, keer op keer!

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.

 

Je denkt verstandig bezig te zijn, op je portiegrootte te letten en een gezond voedingspatroon te hebben. Toch wil het afvallen maar niet lukken en dat terwijl je zo graag die overtollige kilo’s kwijt wilt. Natuurlijk hartstikke balen, maar gelukkig weet de online diëtist wie we als zondeboek kunnen aanwijzen, namelijk: stiekeme dikmakers!

1. Frisdranken

Hanteer de gouden regel; drink geen frisdrank, het zijn vaak lege calorieën in de vorm van suiker en geven geen verzadiging. De loterij ga je er niet mee winnen. Wil je frisdrank zonder suiker, ga dan voor light-frisdranken.

2. Cappuccino

Een paar koppen zwarte koffie drinken per dag kan prima. Het probleem ontstaat zodra je er (volle) melk, room, suiker of andere toevoegingen bij doet. De calorieën schieten ineens omhoog waardoor jouw cappuccino plots een stiekeme dikmaker wordt. Opletten geblazen dus.

3. Noten en zaden

Een nootje hier en een nootje daar, harstikke lekker, maar wel erg calorierijk. Met een handje noten zit je al zo over de 200 kilocalorieën. Neem wel noten hoor, maar beperk het tot een klein handje.

4. Avocado

De avocado is niet meer weg te denken als het om gezonde voeding gaat. En dat klopt ook, neem ze gerust, want gezond zijn ze vanwege o.a. de aanwezig goede vetten. Echter staat een avocado gelijk aan een hele maaltijd, dus wees hier dan ook echt matig in. Meer dan een halve avocado per maaltijd moet je toch écht niet nemen.

5. Oliën

Olijfolie en vele andere oliesoorten zijn uitstekende keuzes, ook weer vanwege de goede vetten. Echter door de vetten ook calorierijk, dus ga niet rijkelijk schudden met de fles, maar wees bescheiden. Max 1 eetlepel voor dressing of wanneer je iets gaat bakken anders wordt het echt een stiekeme dikmaker.

6. Cruesli

Ontbijten met granen is absoluut een juiste keuze alleen zie je dat aan cruesli vaak veel suiker en vet wordt toegevoegd. Muesli is eigenlijk dan ook een betere keuze.

7. Gedroogd fruit

Maar fruit is toch altijd gezond? Fruit is een belangrijk fundament voor een gezond voedingspatroon, maar bij gedroogd fruit moet je wat oppassen. Ze zijn gedroogd, wat betekent dat ze een stuk geconcentreerder zijn (lage dichtheid) en soms wordt er extra suiker aan toegevoegd. Eet dus beter een los stuk fruit.

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.

 

 

Suiker is dé belangrijkste brandstof voor onze hersenen en centraal zenuwstelsel. Echter krijgen we via bewerkte producten soms wel veel toegevoegde suikers binnen. Zonde, je krijgt ‘lege calorieën’ binnen waardoor gewichtsverlies mogelijk wordt geremd én het kan je energielevel en gezondheid geen goed doen. Daarom kan het wijs zijn om toegevoegde suikers zoveel mogelijk te beperken. Lees hier de vorige tip in de rubriek ‘Gezond eten doe je zo’.

Het gaat om deze producten

Gelukkig kunnen we zelf invloed uitoefenen op onze inname van suikers en daarmee calorieën. Wil je minder suiker consumeren? Let dan vooral op deze producten: koek, snoep, taart, gesuikerde ontbijtgranen of krokante muesli, frisdrank, vruchtensap, suikerrijke toetsjes of beleg en kant- en klare sauzen en dressings. Wees niet bang voor suiker maar je kunt wel winst behalen door op deze producten te letten en door ermee te matigen. Het zijn vaak producten die wél calorieën bevatten, maar geen echte nuttige voedingsstoffen (kijk naar het product als geheel). Producten die suiker bevatten maar ook andere nuttige voedingsstoffen zijn groente, fruit, zuivel, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Vermijd deze vooral niet uit je voedingspatroon.

Herken andere benamingen van suiker

Het is soms een beste kluif om suiker te herkennen. Suiker staat lang niet alleen maar als suiker op etiketten. Suiker heeft vele andere namen gekregen zoals dextrose, fructose, lactose (melksuiker), glucose-fructosestroop, isoglucose, vruchtensuiker, honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop, kandij, appelstroop, basterdsuiker, bruine suiker, caramel, druivensuiker, esdoorsiroop, fruitsuiker, invertsuiker, javaanse palmsuiker, kaneelsuiker, kokosboemsuiker etc. (enkele namen voor suiker, er zijn er nog veel meer).

Lees hier meer over suiker!

Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.