Speltbrood is tegenwoordig enorm populair. De speltbroodjes komen ons zogezegd om de oren vliegen. En tevens wordt ons daarbij ook in het oor gefluisterd dat dit soort brood écht wel gezonder is. Nu hangt er om speltbrood een zweem van positieve effecten en krijg je wellicht het gevoel dat je ‘slecht’ bezig bent als je dit brood niet koopt. De vraag is natuurlijk, klopt dit? Is spelt beter? Lees dit korte artikel en weet het antwoord.
Spelt vs tarwe
Omdat het meeste brood is gemaakt van tarwe, vergelijk ik spelt hier met tarwe. Het opmerkelijke is dat spelt en tarwe beide granen zijn. En wat nog opmerkelijker is, is dat ze tot dezelfde familie horen en er nagenoeg geen verschil is. Neem je het onder de loep dan bevat spelt iets meer eiwitten en vetten, maar dat is echt geen noemenswaardig verschil. Laten we zeggen geen verschil. Koop het dus niet omdat je denkt dat het meer voedingsstoffen bevat. En ook moet je het niet kopen omdat je denkt dat spelt glutenvrij is. Spelt bevat evenals tarwe gewoon gluten (1-2).
Kies volkoren
Wat je kiest moet je natuurlijk zelf weten, maar wil je en broodsoort met de meeste voedingsstoffen (vermoed ik) dan moet je toch echt gewoon voor volkoren gaan. Of een broodsoort veel voedingsstoffen bevat hangt ervan af wat er wordt gebruikt van de graankorrel. Graankorrels bevatten een meelkern, een zemel en een kiem. De meeste voedingsstoffen bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Dat is bij spelt zo en bij tarwe ook. Wil je het brood met het meeste voedingsstoffen? Kies dan voor volkoren spelt of volkoren tarwe (1,3,4).
Je betaalt meer voor spelt
Spelt is daarnaast een stuk duurder dan tarwe. Waarom? Spelt wordt voornamelijk buiten de Nederlandse grens verbouwd en de opbrengt is minder hoog dan bij andere graansoorten. Door dit kleinere aanbod en de toenemende populariteit is spelt duurder. Iets dat logisch is en ook niet erg. Een goede reden om iets meer te betalen voor dit brood is de smaak. Speltbrood smaakt namelijk heel anders dan tarwe en is hartstikke lekker!
Conclusie
Spelt is een held, maar dat zijn andere graansoorten ook! Spelt bevat namelijk niet per se meer voedingsstoffen dan tarwe. Spelt en tarwe lijken erg op elkaar en er is nagenoeg geen verschil. Doordat spelt minder verbouwd wordt is het een stuk duurder, maar je krijgt wel brood met een andere smaak die harstikke lekker is! Als het gaat om broodsoorten luidt ons advies om vooral te variëren binnen de soorten en te kiezen voor volkoren. Bij volkoren wordt namelijk de hele graankorrel gebruikt en de hele graankorrel geeft jou de meeste voedingsstoffen!
Wat doet de diëtist?
Zelf varieer ik lekker tussen broodsoorten. Soms volkoren, soms spelt en soms maïsbrood of meergranen. Variatie is en blijft het antwoord. Zowel voor het binnenkrijgen van verschillende voedingsstoffen en puur omdat het leuk is om verschillende producten te eten.
Inschrijvingen groep maart gestart!
Voor de maand maart zijn er weer plekken beschikbaar. In totaal heb ik plek voor 10 mensen. Bij interesse, lees onderstaande informatie of bekijk onderstaand filmpje en neem contact met mij op.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jouw online diëtist & voedingscoach
Als je hulp nodig hebt rondom voeding ben ik dé persoon die jou kan helpen. Als ervaren diëtist en voedingscoach weet ik namelijk precies hoe je een voedingspatroon zó moet inrichten om resultaat te behalen?.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Persoonlijk
En omdat ieder mens uniek is en een eigen doel heeft heb ik verschillende programma’s ontwikkeld. Denk aan een programma’s gericht op afvallen, aankomen, fitter en energieker worden of specifieke gevallen waarbij de hulp van een voedingsexpert nodig is. Alle programma’s zijn wetenschappelijk onderbouwd om jou het beste resultaat te geven?.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Online coaching
Om de beste resultaten te bereiken heb ik gekozen voor de volgende methode: online coaching. Op doordeweekse dagen spreken we elkaar dagelijks en ben ik jouw persoonlijke online diëtist en voedingscoach die op elk moment van de dag voor jou klaar staat en je in de gaten houdt om je zo goed mogelijk te begeleiden?.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zó maakt de diëtist jouw plan!
Aan de hand van een uitgebreide intake, een telefonisch consult en een eet- en drinkdagboek analyseer ik jouw voedingspatroon en maak ik een persoonlijk nutrition plan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat levert het jou op?
Je kunt veel fysieke en mentale veranderingen verwachten na het doen van een programma. Denk aan het veranderen van de lichaamssamenstelling maar denk ook aan kennisontwikkeling. Door de bomen zie je het bos waarschijnlijk niet meer in voedingsland en wat nou écht waar is over voeding ga je leren. Wat is nou goede voeding? Hoeveel moet ik op een dag eten? Wat is nou een goede maaltijd én hoe moet ik dat samenstellen? Kortom alles wat je wilt weten rondom voeding.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
KIES JOUW PROGRAMMA
1 maand – 150,00 (eenmalig)
3 maanden – 79,95 (per maand)
6 maanden – 70,00 (per maand)
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Start met buddy!
Het verbeteren van je voedingspatroon en levensstijl lukt het beste wanneer dit vanuit de omgeving wordt gestimuleerd. Daarom bied ik ook programma’s aan die je samen kunt doen met een buddy. Dit kan je vriend/vriendin zijn, maar ook een familielid zoals vader of moeder en zelfs kan dit een vrienden of vriendinnen groep zijn. Start je samen met iemand dan krijg je 10% korting op jouw nutrition plan. Klinkt tof toch??
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
SAMEN MET MIJ STARTEN?
Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com of app nu naar het nummer 06-14951429, vertel wie je bent en wat je zou willen bereiken. Samen komen we er dan achter of we een goede match zijn.
Bronnen
1.Voedingscentrum. Eerlijk over eten. Ik denk dat speltbrood gezonder is dan tarwe. Beschikbaar via: http://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/dewaarheidoptafel/brood/speltbrood-gezonder-dan-tarwebrood.aspx
2. De voedingswaardetabel. Beschikbaar via: http://www.voedingswaardetabel.nl/
3. Broodnet. Wat is gezonder spelt of tarwe? Beschikbaar via: http://www.brood.net/faq/brood-gezondheid/wat-is-gezonder-spelt-of-tarwe-
4. Catsberg, C.M.E, Kempen-van Dommelen, G.J.M. Levensmiddelenleer. Nijmegen. Hbuitgevers 2008. Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition. Hoofdstuk 17
5. De Jong F. Ons voedsel. ‘s-Graveland: Fontaine uitgevers; 2008.