Wie wel eens heeft geprobeerd om wat kilo’s kwijt te raken, weet ook dat dat best lastig is. Wij mensen zijn gewoontedieren. We houden van ritme en verandering vinden we moeilijk. Plots je (eet) gewoonten omgooien en meer gaan bewegen klinkt in eerste instantie als een haalbaar plan, maar in de praktijk blijkt dan vaak pas hoe moeilijk dat is, omdat we het altijd anders hebben gedaan. Toch is het niet onmogelijk. En kun je zelfs met minimale aanpassingen uiteindelijk een groot verschil maken. Precies waar ik voorstander van ben. Geen streng dieet, maar een langzame verandering van je levensstijl. Dat is waar ik in geloof. In deze blog deel ik 10 tips die je echt helpen bij afvallen.

Tip 1: Start met een persoonlijk en een haalbaar plan

Zonder persoonlijk en realistisch plan gaat het je niet lukken om af te vallen. Je hebt een persoonlijk gewicht, lichaamssamenstelling, lichaamstype en doel en daar hoort een bepaalde hoeveelheid calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en bijvoorbeeld vezels bij. Vele diëten en methoden houden hier alleen geen rekening mee. Je krijgt een voorgeschreven dagmenu en daar moet je het mee doen. Dat je dan gewicht verliest is logisch, want je krijgt minder calorieen binnen. Echter is dit niet de juiste manier. Waarom niet? Een dieet is niet persoonlijk, er bestaat een kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, spiermassa verdwijnt en het gaat om tijdelijk gewichtsverlies.

Tip 2: Geef jezelf tijd

Een van de meest gemaakte fout bij afvallen: Te snel willen en onrealistisch kijken naar hoe afvallen werkt. Afvallen gaat om gedragsverandering, en gedragsverandering heb je niet binnen één week onder de knie. Integendeel, trek er minimaal 3 of 6 maanden vooruit om jezelf nieuw gedrag aan te leren. Wees hierin realistisch. Gun jezelf de tijd en ruimte om nieuw gedrag aan te leren en realiseer je dat het een proces is van vallen en opstaan.

Tip 3: Verdiep je in voeding en beweging

Wanneer je weet wat voeding met je lichaam doet, hoeveel calorieen een bepaald product bevat en hoelang je daar bijvoorbeeld voor moet bewegen om het te verbranden, ga je anders naar je gewoonten kijken. Daarbij helpt het je om anders te gaan eten. Wanneer je weet wat koolhydraten, vetten, eiwitten etc. voor je lichaam doen, weet wat waar in zit en in welke hoeveelheid, kun je beter keuzes maken betreft voeding. Zo helpen eiwitten en vezels je bij het afvallen. Maar als je dus niet weet in welke producten die voedingsstoffen zitten, heb je er weinig aan.

Tip 4: Weet wat je eet

Een aanvulling op tip 3. Als je wil afvallen is het uiteraard heel belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en drinkt. Veel mensen hebben namelijk geen idee wat en hoeveel ze eigenlijk op een dag eten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het bijhouden van je voeding enorm kan helpen bij afvallen, je ziet namelijk wat je binnenkrijgt. Dit hoef je niet altijd te doen, maar een periode een eetdagboek bijhouden kan heel effectief zijn. En ook bestaat er nog zoiets als stiekeme dikmakers. Al die cappuccino’s en latte’s die we op een dag achteroverslaan op ons werk of thuis zijn heerlijk, maar wel zijn het caloriebommen. Of misschien denk je wel heel goed bezig te zijn omdat je kiest voor bijvoorbeeld avocado’s en pindakaas in plaats van hagelslag of leverworst, maar ben je je niet bewust van de hoeveelheid vetten en calorieen die ook deze gezondere producten bevatten. Gezond eten betekent niet dat je er eindeloos van kunt nemen zonder dat je aankomt. Meer lezen wat nou precies stiekeme dikmakers zijn? Klik hier

Tip 5: Eet met aandacht

Wanneer je op de automatische piloot eet, ga je vaak meer eten. Wellicht komt je dit bekend voor. Daarom is het heel wijs om met aandacht te gaan eten, zoals je natuurlijk alles in het leven met aandacht moet doen. Het met aandacht eten heeft veel positieve effecten. Je geeft je hersenen de tijd om tot zich door te laten dringen dat je vol zit én als je met aandacht eet geniet je van elke hap en daardoor voel je je sneller voldaan. En dat is essentieel tijdens een proces van afvallen

Tip 6: Pas je porties aan

In de Westerse wereld zijn we gewend aan grote porties. Het is eerder normaal dat we grote porties eten dan uitzondering op de regel. Dit is dan ook één van de grootste obstakels waar we mee zien moeten dealen. Jij kunt hier invloed op uitoefenen door heel secuur naar je porties te gaan kijken en ze stap voor stap te gaan verkleinen. Lukt het afvallen niet, dan betekent dit in 99% van de gevallen dat je – even bot gezegd – te veel eet. Wat kan je doen? Precies, verklein je porties. Neem een boterham minder, neem doordeweeks niks lekkers en schep niet 2 keer op tijdens het avondeten.

Tip 7: Denk op lange termijn

Voor wie afvallen alleen maar ziet als een taak, een opdracht die je vervult, wordt het een lastige opgaaf. Denk niet in termen van afvallen, maar in termen van gezonde keuzes maken. Afvallen bereik je door bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Wat wil je leren? Zelfbeheersing? Gezondere keuzes maken? Minder alcohol drinken? Leren nee te zeggen? Leer jezelf kennen en in het bijzonder waar aandachtspunten liggen, en ga daarmee oefenen. Afvallen is een verandering in je hoofd. Lees hier meer over waarom het getal op de weegschaal niks zegt.

Tip 8: Vergelijk jij met jij, niet met de ander

Vooral onder vrouwen kan dit een boosdoener zijn: “Waarom lukt het haar wel en mij niet? Zij verloor in een maand 3 kilo en ik nog niet eens een 1 kilo!” Een mens kan een hoop bereiken door zich in te zetten en hard te werken, maar uiteindelijk is het lichaam niet helemaal maakbaar. En bovenal: Ieder mens is anders en heeft dus een ander lichaam. Je genen zorgen voor een bepaald lichaamstype, en ook al sta je zes keer per week in de sportschool: die genen train je er niet in of uit. Uitgebalanceerd eten en sporten is gezond, maar een beetje zelfacceptatie is minstens zo belangrijk. Kijk naar je eigen proces, je eigen lichaam en vergelijk dat niet met een ander, want dat is gewoonweg niet eerlijk. Geef jezelf de tijd. Hoe groot of klein een resultaat ook is, wees er tevreden mee en gun jezelf de tijd om je aan te passen aan een nieuwe levensstijl.

Tip 9: Wees niet bang voor koolhydraten

Koolhydraten worden als boosdoener gezien, helemaal wanneer je wil afvallen. We zouden er dik van worden. Onjuist! Koolhydraten an sich zijn geen dikmakers. Een teveel aan calorieën zorgt ervoor dat je aankomt. Het maakt dan niet uit van welke bron deze calorieën afkomstig zijn. Koolhydraten heb je juist nodig als belangrijkste bron voor glucose. De suiker die je hersenen nodig hebben om te functioneren. Wist je trouwens dat koolhydraten ook ook gewoon voorkomen in fruit, groente en peulvruchten?

Tip 10: Geloof niet in een quick fix of wondermiddelen

Last but not least… Als het om afvallen gaat hoor je weleens dat er bepaalde producten zijn die de vetverbranding stimuleren. Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen. En het klopt dat ze de verbranding iets verhogen. Alleen is dit zo’n kleine bijdrage dat je eigenlijk van geen effect kan spreken. Afvallen ga je dus niet door door deze producten te nemen. Nee, je gaat wel afvallen door, even simpel gezegd, minder te eten.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.