Wanneer je gezonder en bewuster wil gaan eten en/of wil afvallen, dan kan minderen met suiker een goede eerste stap zijn. Ik herhaal nog even het woord minderen, want suiker is niet per definitie slecht. Sterker nog, we hebben suiker nodig om te kunnen leven. Het is dé belangrijkste brandstof voor onze hersenen en centraal zenuwstelsel. Echter krijgen we via bewerkte producten soms wel (te)veel toegevoegde suikers binnen, en die hebben we dan weer niet per se nodig. Ze zorgen juist voor die extra kilo’s, die je liever niet wil. Daarom deel ik in dit artikel 3 tips om minder (toegevoegd) suiker binnen te krijgen.

Check de achterkant van een product

Word bewust van waar suiker allemaal in zit. Door de achterkant van producten te checken kun je dit zien. Soms verwacht je het niet, maar dan zitten er in een bepaald product toch nog aardig wat toegevoegde suikers. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen of brood. Ze hebben niet per se een zoete smaak, maar kunnen wel onnodige suikers bevatten. Van koek, snoep, taart, krokante muesli, frisdrank, vruchtensap, toetsjes, broodbeleg en kant- en klare sauzen en dressings, weet je vrijwel zeker dat er suiker aan is toegevoegd.  Het zijn vaak producten die wél calorieën bevatten, maar geen echte nuttige voedingsstoffen (kijk naar het product als geheel). Door dit soort producten wat vaker te schrappen uit je dieet kun je een hoop winst behalen. geef liever de voorkeur aan producten die suiker bevatten maar ook andere nuttige voedingsstoffen, zoals groente, fruit, zuivel, aardappelen, (volkoren) graanproducten en peulvruchten. Vermijd deze vooral niet uit je voedingspatroon.

Suikervrij eten? In dit artikel lees je waarom dat geen goed idee is.

Let op de benaming van suiker

Als aanvulling op de tip hierboven: Het is soms een beste kluif om suiker te herkennen. Suiker staat lang niet alleen maar als suiker op etiketten. Suiker heeft vele andere namen gekregen zoals dextrose, fructose, lactose (melksuiker), glucose-fructosestroop, isoglucose, vruchtensuiker, honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop, kandij, appelstroop, basterdsuiker, bruine suiker, caramel, druivensuiker, esdoorsiroop, fruitsuiker, invertsuiker, javaanse palmsuiker, kaneelsuiker, kokosboemsuiker etc. (enkele namen voor suiker, er zijn er nog veel meer). Natuurlijke suikers of niet, het lichaam heeft daar geen enkele boodschap aan. Elk soort suiker wordt op dezelfde manier afgebroken. Allemaal zijn ze net zo gezond of net zo ongezond, maar net hoe je het wilt zien. Hartstikke lekker, alleen beter is het niet te noemen. Een stukje misleiding van de industrie mag je het wél noemen.

Lees hier meer over suiker!

Kies voor vers en maak zoveel mogelijk zelf

Veel van de producten die je in de winkel tegenkomt kun je ook zelf maken. Zoals pastasaus, appelmoes, maar ook toetjes, koeken en andere minder gezonde producten.  Door zoveel mogelijk met verse producten te werken en deze zelf verder te bereiden weet je precies wat er wel en niet in zit. Het kost je natuurlijk wat meer tijd, maar het is vaak wel een stuk gezonder en bewuster. En moeilijk is het zeker niet!

Tot slot:  Het hoeft morgen niet ineens allemaal anders. Dat is niet realistisch, je maakt je lichaam er niet blij mee en jezelf al helemaal niet. Maak iedere dag een kleine verandering en je zult zien dat het dan op den duur vanzelf gaat. Doe je normaal twee schepjes suiker in de koffie, begin dan eens met een schepje, de week erop een half schepje… enzovoort. Of kijk eens kritisch naar je broodbeleg? Wat kun je vervangen door een minder zoet alternatief? Of maak je toetje eens zelf. Ga voor verse yoghurt en voeg daar zelf wat vers fruit aan toe. Veel lekkerder en gezonder dan dat kant -en klare pak vla uit de supermarkt.


Hulp nodig?

Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier –  met behulp van artikelen, tips en online coaching.