Suiker heeft flink het boetekleed aan moeten trekken. Het is gebombardeerd tot een giftig goedje, een witte duivel en een ware drug. Het zou net zo schadelijk zijn als cocaïne, het is de bron van veel kwaad en boze tongen beweren dat er op suikerverpakkingen grote doodskoppen moeten staan. De media en ‘experts’ brengen suiker hiermee flink in diskrediet. Onterecht! Deze berichten moet je met een flinke korrel suiker nemen. In dit artikel rekent de online diëtist af met deze grotendeels ongefundeerde hype.
Suiker een misdadiger?
Wat boze tongetjes ook mogen beweren, suiker heb je écht nodig om goed te kunnen functioneren. Jouw lichaam zet suikers om in de stof glucose (bloedsuiker) en dát is de belangrijkste brandstof voor onze organen, hersenen en centraal zenuwstelsel. Krijg je te weinig suikers binnen dan merk je dat door een laag energielevel, dagelijkse activiteiten verlopen stroef en je zou dit boek niet goed kunnen lezen. Dit is hoe moeder natuur werkt, zo simpel is het.
Suiker kent vele gezichten
Ook is suiker niet alleen het suikerklontje dat je in je kopje koffie laat glijden. Nee, suiker kent vele gezichten. Je hebt gelijk hoor, suiker zit in frisdrank, snoep, koek en taart, alleen zijn dat niet de enige producten. Ook zit suiker gewoon in fruit, zuivel, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Waar zit suiker eigenlijk niet in is een meer terechte vraag. Het komt in bijna alle producten voor en het gaat daarbij niet om één soort, nee het gaat om verschillende soorten.
Soorten suikers
In ons voedsel zitten dus verschillende soorten, en om verwarring te voorkomen, je mag suikers gewoon koolhydraten noemen. Het verschil in deze soorten hebben we gemaakt vanwege de scheikundige structuur, de hoeveelheid moleculen. Je hebt enkelvoudige suikers (monosachariden en disachariden) die uit één of twee moleculen bestaan én je hebt meervoudige suikers (polysachariden) die uit lange moleculen bestaan. Het gaat dus niet om één soort suiker. Het kan gaan over bijvoorbeeld de enkelvoudige suiker fructose dat veel in fruit zit, het kan gaan over de tweevoudige suiker lactose (zit in melk), maar het kan ook gaan over suikers in de vorm van zetmeel, die zitten dan weer in bijvoorbeeld aardappelen of rijst.
Suikers in ons lichaam
Krijgen we suikers binnen dan breekt ons lichaam dat keurig af. Doordat de enkelvoudige suikers minder moleculen bevatten worden ze snel afgebroken en geven ze je snel energie, denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit. Bij meervoudige suikers gaat dit afbreken wat trager, het afbreken duurt langer omdat het om meer moleculen gaat en daardoor heb je langdurige energie, bijvoorbeeld bij aardappelen. In de media, internet of uit de mond van ‘experts’ wordt ook nog wel benoemd dat het ene soort suiker dikker maakt dan het andere soort. Vanuit de wetenschap is hier niks maar dan ook niks over bekend. Onzin dus. Een suiker is een suiker en van het ene wordt je niet opeens dikker dan van het andere.
En natuurlijke suikers?
Natuurlijke suikers of niet, het lichaam heeft daar geen enkele boodschap aan. Elk soort suiker wordt op dezelfde manier afgebroken. Allemaal zijn ze net zo gezond of net zo ongezond, maar net hoe je het wilt zien. Prachtig al die honing, palmsuiker, kokosbloemsuiker of ahornsiroop en tevens hartstikke lekker, alleen beter is het niet te noemen. Een stukje misleiding van de industrie mag je het wél noemen.
Een suikerverslaving bestaat niet
Ja! Suikerrijke producten zijn lekker. Ja! We hebben een een drang naar zoet en ja! Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen en maakt het geluksstofje dopamine aan. Maar verslaafd zijn aan suiker net zoals bij sigaretten, alcohol en drugs? Onzin! Heb je ooit de drang gehad om naar je kast te lopen, de zak suiker te pakken en die lepel voor lepel leeg te eten? Nee precies. Ook vanuit de wetenschap is dit niet bekend. Een suikerverslaving bestaat niet!
Toegevoegde suiker beter wél vermijden
Suiker is niet schadelijk voor ons, alleen krijgen we er wel teveel van binnen. Dat is een feit. Ontkomen we niet aan. De hoge inname aan suiker hebben we soms ook niet eens door. Hier danken we de voedingsindustrie voor, op slinkse wijze weten ze ons een dagelijkse overdosis suiker te serveren. Producten die we gemakkelijk wegeten en – drinken. Hierdoor kan de kans ontstaan op overgewicht omdat je hierdoor teveel calorieën binnenkrijgt. Overigens is overgewicht niet de schuld van een enkele voedingsstof. We worden te dik omdat we teveel eten van alles. Suiker is niet de enige factor. Gelukkig kunnen we hier zelf invloed op uitoefenen. Wil je minder suiker consumeren? Let dan vooral op deze producten: koek, snoep, taart, gesuikerde ontbijtgranen of krokante muesli, frisdrank, vruchtensap, suikerrijke toetjes of beleg en kant- en klare sauzen en dressings.
Samenvattend
- Suiker is geen gevaarlijke drug
- Suiker is dé belangrijkste brandstof voor hersenen en centraal zenuwstelsel
- Suiker zit in frisdrank, snoep en koek, maar ook in fruit, zuivel, aardappelen, graanproducten en peulvruchten
- De verschillende suikers worden op dezelfde manier afgebroken
- Er bestaan geen dikmakende suikers
- Natuurlijke suikers zijn net zo ongezond
- Een suikerverslaving bestaat niet
Bronnen
Klik hier voor de bronnenlijst
Start nieuwe groep juli
Voor de maand juli heb ik 15 plekken beschikbaar voor mensen die hulp willen rondom voeding en mij als online diëtist & voedingscoach willen. Wil je afvallen, aankomen of heb je een andere specifieke vraag dan ben je bij mij aan het juiste adres. Lees of bekijk hier meer over mijn online programma’s. Je kunt contact opnemen via info@jonathanklaassen.nl of stuur een whatsapp bericht naar 06-1495 1429. Vol = vol