Heerlijk, een borrelplank. Zo nu en dan in het weekend of op een doordeweekse dag om gewoon even lekker te genieten of om iets te vieren. Een kaasje, een toastje, olijfje, chipje, en nog een kaasje met een toastje. Erg lekker allemaal, maar eerlijk is eerlijk, het is niet heel gezond. Althans, zo’n plank brengt de nodige calorieën met zich mee. En nu mag dat af en toe natuurlijk best, even iets ‘ongezonds’, maar een borrelplank kun je eenvoudig ook een stuk gezonder maken, zonder dat je enkel stengels bleekselderij eet. Hoe? Ik heb in deze blog wat tips voor je op een rij gezet.
Tip 1: Ga voor kleine porties
Bij een borrelplank zijn we vaak geneigd om meerdere stukken kaas op te dienen. En dan niet een klein stukje, maar vaak echt de hele kaas. Staat natuurlijk mooi en wanneer je met een grote groep bent is dat ook logisch. Maar vaak geldt: hoe meer er ligt, hoe meer er op gaat. Ook als je met z’n tweetjes bent. Daarom kan het verstandig zijn om in plaats van een heel stuk brie, of meerdere stukken kaas, slechts een klein stukje af te snijden. Of bijvoorbeeld vooraf wat porties al te maken. Zo wordt de verleiding om een hele plank leeg te eten kleiner. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de rest van de porties. Niet het hele bakje olijven, maar slechts een paar voor jezelf en/of de ander.
Tip 2: Kies voor gezonde alternatieven
Er zijn heel wat sausjes en dipjes te verkrijgen. Hetzelfde geldt voor chips, kazen, noten en andere snacks. En gelukkig ook genoeg gezonde opties. Zo is een bakje met zelfgemaakte hummus of guacamole een gezonder alternatief dan de kant en klare varianten in de supermarkt. Gezouten en gebrande noten zijn heerlijk, maar de ongezouten en ongebrande bevatten meer nuttige voedingsstoffen, zoals gezonde vetten en minder zout. Dippen met chips of een kaasstengel is lekker, maar verse knapperige paprika reepjes of komkommer is ook heerlijk én een stuk gezonder. Klik hier voor 5 heerlijke en gezonde dressings.
Tip 3: Alcohol of niet?
Vaak gaat een glas wijn of een biertje hand in hand met het borrelmoment. Logisch, want dat zijn we nu eenmaal gewend. Een glas wijn smaakt extra lekker met wat hartigs, en vice versa. Maar een glas wijn of een biertje bevatten ook de nodige calorieën waardoor een gezellig borrelmomentje je al gauw zomaar 1000 kcal extra bezorgen. Door daar bewust van te zijn en bijvoorbeeld te kiezen voor een ‘licht’ drankje, wordt het borrelmoment ook al iets gezonder. Ga liever voor een frisse spa rood met wat citroen bijvoorbeeld. Of kies een van deze alcoholische drankjes met weinig calorieën.
Tip 4: Maak er een moment van
Sommige mensen zetten standaard iedere week of zelfs iedere dag, voor het eten, een borrelplankje op tafel. Lekker, maar niet heel gezond. Bovendien geniet je des te meer van iets lekkers, wanneer je het niet te vaak eet. Zo zal je het moment en datgene wat je eet, nog meer gaan waarderen. Kies dus heel bewust je borrelmomenten uit. En denk dan bewust na over je snacks, je porties en wat je er bij drinkt.
Hulp nodig?
Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier – met behulp van artikelen, tips en online coaching. Bekijk hier resultaten.