De wereld van voedselhypes is één grote lopende band. De ene voedselhype is nog niet gepasseerd of de andere komt met flink geweld binnen. Het is om gek van te worden. Geen suiker, geen brood, vermijd gluten, eet superfoods, ga detoxen, eet geen vlees meer en gooi zuivel in de gootsteen. Constant wordt je op het verkeerde been gezet. Kan je dan werkelijk helemaal niets meer eten? Wat zijn nog de opties? Hoe moet je omgaan met al deze hypes?

Waarom zoveel voedselhypes?

Voeding heeft een groot effect op onze gezondheid, en is daarom dus erg booming business. Een hoop wetenschappers doen daarom flink wat onderzoek om dit allemaal tot op de bodem uit te zoeken. Gunstige situatie ergens, maar voor de voedingsindustrie daarom ook reuze interessant, voeding wordt handelswaar. En doordat universiteiten en overheid geen zakken met geld beschikbaar hebben kiezen wetenschappers voor samenwerkingen met de industrie. Keuren we niet direct af hoor, maar er schuilt hier natuurlijk wel een groot gevaar in. De voedingsindustrie wilt natuurlijk niet dat het product dat ze hebben negatief in het nieuws komt.
alt

De drang te onderscheiden

Daarbij is de druk onder wetenschappers ook flink hoog. Logisch ook, er zijn flinke belangen bij en daarom moet men scoren of in het nieuws komen. Elk onderzoek met een conclusie wordt dan ook breeduit gepubliceerd. Journalisten vinden dat overigens maar al te fijn, nieuws over voeding doet het namelijk goed onder de mensen. En wat krijg je? Media, bloggers, influencers en goeroe’s nemen dit over en ja hoor, een nieuwe hype is een feit!

Wantrouw dit!

Met deze kennis moet je de voedselhype dan ook beanderen. De vraag moet altijd zijn hoe betrouwbaar is het onderzoek, en als er al een kern van waarheid in zit (vaak is het onzin), dan nog gaat het niet om die ene verandering of dat ene product. En hoewel ons onderbuikgevoel ons graag in wonderen laat geloven, bestaat het wonderproduct of wonderdieet echt niet. Voeding is niet goed of slecht. Een gezond voedingspatroon hangt nooit af van één product of één voedingsstof, zo werkt de natuur niet. Een goed voedingspatroon betekent dat er samenhang is tussen alle voedingsstoffen bij elkaar, dát bepaalt of je lekker bezig bent. Dus wat de wetenschapper, de goeroe of het plaatselijke kruidenvrouwtje ook mag beweren, jij weet vanaf nu altijd dat het nooit om één keuze gaat. Wantrouw ze;)!

We laten ons niet gek maken

Voedselhypes zullen altijd komen en gaan, dat gaat echt niet veranderen. Zoals pokemon plaatjes vroeger een hype waren is bijvoorbeeld brood de schuld geven van alles nu een hype. Aan ons de taak om de lopende band met al deze voedselhypes rustig te laten passeren, ze even te bekijken maar niet direct in paniek te raken. Het gevaar met al deze hypes is dat we alles gaan opvolgen en er continu een strijd gaande is met doen we het wel goed? En met al de tegenstrijdige informatie ga je het nooit goed doen! En daarnaast, hoe realistisch is het om op basis van één nieuwe studie wéér het roer volledig om te gooien? We laten ons gewoon niet gek maken toch?
alt

Zorg voor een goed fundament

Dat je voedselhypes met een korreltje zout moet nemen is nu wel duidelijk. Al die voedselhypes samen zorgen juist voor angst, verwarring en een verstoorde relatie met eten. Tot dusver onze klaagzang. Wat je wél gaat helpen is zorgen voor een goed fundament. Met een goed fundament bedoelen wij een evenwicht gevarieerd voedingspatroon. Hiervoor kan je richtlijnen gebruiken die zijn opgesteld door de Gezondheidsraad. Richtlijnen naar aanleiding van laatste wetenschappelijke inzichten.

Neem dit dagelijks

– Minimaal 250 gram groente
– 200 gram fruit
– Volkoren graanproducten en aardappelen
– Zuivel en/of zuivelvervangers
– Onbewerkt vlees of vleesvervangers
– Minimaal 2 liter vocht
– Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
– Minimaal 15 gram ongezouten noten

Neem of doe dit wekelijks

– Peulvruchten
– Vette vis
– Zonlicht
– Krachttraining/sport
– En wees een beetje lief voor jezelf

En andere goede keuzes

– Kies voor verse groente of diepvriesgroente
– Kies voor vers fruit of diepvriesfruit
– Kies voor bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenrijst, parelgort, verse gele of zoete aardappelen
– Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
– Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of noten
– Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker
– Kies voor verschillende soorten oliën
– Kies voor verschillende soorten ongezouten noten en zaden
– Kies voor bonen, kikkererwten, linzen. Vers of uit blik/pot
– Kies voor vette vis, zoals haring, zalm en makreel.

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Ga dan naar mijn instagram of facebook en laat een berichtje achter!


Wil je mij als coach?

Naast mijn werk als schrijver, blogger en presentator ben ik in de kern diëtist en voedingscoach. Ik begeleid mensen op verschillende terreinen. Afvallen, aankomen, specifieke gevallen of een gezondere levensstijl aanleren. Ik heb hiervoor de HBO opleiding Voeding en diëtetiek gedaan. Ik kan dus enigszins zeggen wat klopt en niet klopt over voeding. Heb je interesse? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je interesse?

Stuur een e-mail naar jonathan.klaassen@hotmail.com en vertel me wat je wilt bereiken. Als je je nummer achterlaat bel ik je even op.

Mijn werk is mijn passie?