Het is echt herfst. De bladeren dwarrelen van de bomen, de winterjas mag uit de kast en de open haard weer aan. En zeg je herfst, dan zeg ik: een lekker warm havermout ontbijt met kruidnagel, kardemom en sinaasappel. Of nouja, dat is eigenlijk een idee van Fransesca Kookt. Dit heerlijke receptje past perfect bij de tijd van het jaar. En als toegift: ook nog een mini recept erbij voor broodsoldaatjes van briochebrood. Geniet!
Boodschappenlijstje (2 porties)
Havermout:
400 ml (plantaardige) melk
80 gr havermout
2 el gedroogde cranberry’s (of rozijnen)
2 el sinaasappelsap
½ tl sinaasappelrasp
½ tl kruidnagelpoeder
½ tl kardemompoeder
Als extra: schijfjes verse sinaasappel en ahornsiroop
Broodsoldaatjes:
1 ei
50 ml melk
1 el rietsuiker
1 tl kaneel
2 dikke plakken briochebrood
boter
Voedingswaarde (per portie)
Havermout:
234 energie (calorieën)
6,1 gram eiwitten
33 gram koolhydraten
6,1 gram vet ( waarvan 8 gram verzadigd vet)
5,4 gram vezels
Broodjes:
215 energie (calorieën)
6,4 gram eiwitten
27 gram koolhydraten
13 gram vet ( waarvan 8 gram verzadigd vet)
0,7 gram vezels
Bereidingswijze
- Zet een pan op het vuur met 400 ml melk, de havermout, cranberry’s, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, kruidnagel en kardemom. Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat een paar minuten pruttelen tot de havermout gaat indikken. Zet daarna het vuur uit.
- Serveer de havermout met schijfjes sinaasappel, een kannetje ahornsiroop en optioneel de onderstaande broodsoldaatjes.
- Klop vervolgens voor de broodsoldaatjes het ei met 50 ml melk, de rietsuiker en kaneel. Snijd de plakken briochebrood in dikke repen en wentel ze door het beslag.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de broodsoldaatjes rondom bruin en knapperig. Serveer bij de havermout met sinaasappel.
Hulp nodig?
Wil je afvallen en gezonder eten? Schrijf je hier in en kom in contact met de online diëtist. Je leert afvallen zonder dieet – op een gezonde en praktische manier – met behulp van artikelen, tips en online coaching.